Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Trendovi

16. 08. 2017.

Autor: Radio Luna Izvor: Tanjug

Sve više zainteresovanih za odmor u selima

Više od 1.000 seoskih domaćinstava u Srbiji se bavi turizmom, kao dobrim izvorom dodatnih prihoda

Iznad hiljadu seoskih domaćinstava se u Srbiji bavi turizmom, naveo je državni sekretar za turizam Miroslav Knežević i dodao da taj vid turizma čini manje od deset odsto ukupnog turističkog prometa u našoj zemlji.

Prema njegovim rečima, interesovanje za boravak u seoskim domaćinstvima povećava se iz godine u godinu, pa se tako ove godine udvostručio broj stranaca u odnosu na 2016, osim gostiju iz okruženja, uglavnom dolaze turisti iz Izraela, Turske, a u poslednje vreme dolazi i veliki broj kineskih turista.

Na pitanje da li je hiljadu registrovanih domaćinstava dovoljno, Knežević za Tanjug kaže da je u ovom trenutku to realno i u skladu sa tržišnim tendencijama.

Ocenjuje da je dobro što se interesovanje gostiju za boravak u tim domaćinstvima povećava iz godine u godinu.

-         Upravo ti gosti i to što su zadovoljni pruženim uslugama možda i jesu najbolja promocija seoskog turizma u Srbiji, rekao je Knežević.

Navodeći da nedostaje infrastruktura i pristup seoskim domaćinstvima, on očekuje da će se i to u bliskoj budućnosti promeniti navodeći da je teško proceniti kolika su ulaganja za to potrebna.

-         To je stvar koja se mora spustiti sa državnog na lokalni nivo - da lokalne samouprave procene koliko su im koje destinacije važne kada je reč o seoskom turizmu, pa da se onda zajedničkim snagama uradi neki plan i da se vidi koje su mere neophodne kada je reč o infrastrukturi. Mislim da se svest promenila i da su ljudi koji žive na selima shvatili da osim poljoprivrede ili stočarstva, turizam može da bude dodatni izvor prihoda, te su negde posvetili svoju pažnju tome, rekao je Knežević.

On je istakao da procedura za registrovanje domaćinstva nije komplikovana. Prema njegovim rečima, sve je u velikoj meri uprošćeno tako da oni koji žele da se aktivno uključe mogu da kontaktiraju lokalne turističke organizacije ili samouprave i dobiju sve informacije.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage