Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Trendovi

04. 08. 2017. Užice/Čajetina/Nova Varoš/Požega/Kosjerić/Bajina Bašta

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Opštine podstiču rađanje?

Nestabilna ekonomska situacija, prema pojedinim navodima, među najvećim je preprekama za proširenje porodice.

Opština Nova Varoš je među pet lokalnih samouprava u Srbiji sa najnižom stopom nataliteta.

Ta opština Zlatiborskog okruga se godinama suočava sa negativnim prirodnim priraštajem, zbog čega je, kako nam je potvrđeno iz te lokalne samouprave, posticanje povećanja nataliteta jedan od prioriteta Opštine Nova Varoš.

Nestabilna ekonomska situacija, kako navode iz novovaroške lokalne samouprave, roditeljima je najveća prepreka za proširenje porodice.

Nezaposlene porodilje u Novoj Varoši, iz budžeta opštine, mogu dobiti mesečnu naknadu od 12.000 dinara za prvorođeno dete, što je za 2.000 dinara više nego 2015. godine, dok se taj iznos povećava za 3.000 dinara za svako naredno rođeno, zaključno sa petorođenim detetom.

-         Dakle, nezaposlena porodilja koja je rodila peto dete, ali i svako naredno, ima 24.000 dinara mesečno godinu dana, dodaju iz Opštine Nova Varoš. Ta opština je ove godine opredelila 3, 3 odsto ukupno planiranih rashoda za naknade za novorođenčad i nezaposlenim porodiljama. 

Novčana naknada za prvorođeno dete u Novoj Varoši u ovoj i prošloj godini godini iznosi  stotinu hiljada dinara, 200.000 dinara za drugorođeno dete. Iz opštinskog budžeta se izdvaja 300.000 dinara za trećerođeno dete, 400.000 za četvrto. Za peto i svako naredno dete, parovi od te lokalne smaouprave mogu dobiti 500.000 dinara.

U Novoj Varoši je 2016. godine rođeno oko stotinu beba, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Prema podacima koje je Radio Luna dobila iz te lokalne samouprave, prošle godine je u Novoj Varoši rođeno 111 beba, što je, kako navode, 27 više nego pre dve godine.

 

 

Najmanje rođenih u Zlatiborskoj oblasti je prošle godine zabeleženo u Kosjeriću, gde se rodilo oko 70 beba.

Nezaposlene porodilje koje žive u Kosjeriću mesečno dobijaju iz opštinskog budžeta deset hiljada dinara, saopštili su za Radio Lunu iz Opštine Kosjerić koja je ove godine opredelila 2,4 miliona dinara za pomoć nezaposlenim porodiljama.

Tačno 20.000 dinara iznosi naknada za prvo i drugo novorođeno dete, a 30.000 za treće. Iz opštinskog budžeta Kosjerića je za tu stavku planirano ukupno 1,6 miliona dinara.

 

Roditeljski dodatak, za parove koji najmanje godinu žive na području opštine Čajetina, za prvo dete dete iznosi 60.000 dinara, za drugorođeno  75.000 dinara, za trećerođeno i  svako naredno dete  150.000 dinara, navode za Radio Lunu iz Opštine Čajetina. Podsećaju da lokalna samouprava izdvaja iz budžeta i novac kao deo troškova parova, prijavljenih za vantelesnu oplodnju.

Inače, u Čajetini je prošle godine rođeno iznad 130 beba, dok je oko 210 ljudi umrlo.

 

Zaposlene i nezaposlene porodilje, sa prebivalištem na području opštine Požega, za svako novorođeno dete dobijaju po 15.000 dinara jednokratne pomoći, navode za Radio Lunu iz Opštine Požega koja je ove godine iz budžeta izdvojila četiri miliona dinara za pomoć porodiljama.

 

Poput zaposlenih i nezaposlenih porodilja u Požegi, jednokratnu naknadu od 15. 000 dinara, kao pomoć za prvo i drugo dete, dobijaju od opštine i zaposleni roditelji koji žive u Bajinoj Bašti. Ta naknada za prvo i drugo dete za 30.000 dinara je veća, ukoliko su roditelji nezaposleni.

Oni će dobiti 90. 000 dinara naknade za treće novorođeno dete, dok 30.000 dinara iznosi jednokratna naknada, kao pomoć zaposlenim roditeljima trećeg novorođenog deteta.

Za četvrto rođeno dete, nezaposleni roditelji u Bajinoj Bašti, od lokalne samouprave mogu dobiti jednokratnu naknadu od 120.000, a zaposleni 60.000 dinara.

Za peto i svako naredno novorođeno dete, kako je pisala Drina info, zaposleni roditelji imaju pravo na pomoć od 90 000 dinara, dok roditelji koji nisu u radnom odnosu mogu da računaju na naknadu od 150 000 dinara.

Bajina Bašta 2016. godine beleži 216 rođenih beba.

 

U Gradu Užicu se prošle godine rodilo blizu 680 beba.

Jednokratnu pomoć od 30.000 dinara dobijaju iz gradskog budžeta nezaposlene porodilje koje duže od dve godine žive na području grada Užica. Zaposlene porodilje, kako je za naš radio naveo gradski većnik Vidoje Drndarević, za pomoć se mogu obratiti državi radi dobijanja roditeljskog dodatka iz republičkog budžeta.

Podsetimo, kako smo ranije pisali, jednokratna finansijska pomoć nezaposlenim porodiljama u Užicu je povećana u odnosu na 2012.godinu kada je naknada iznosila 25 000 dinara.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage