Naslovna  |  Srbija  |  Trendovi  |  Fabrika je zamenila 90 odsto zaposlenih robotima, ishod vam se neće dopasti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Trendovi

23. 02. 2017.

Autor: businessinsider.com / M.A. Izvor: Blic

Fabrika je zamenila 90 odsto zaposlenih robotima, ishod vam se neće dopasti

Kritika automatizacije je teško održiva kada statistički podaci jasno ilustruju njene potencijale. Najnoviji dokazi stižu iz kineske fabrike u Dongguan Sitiju.

Kritika automatizacije je teško održiva kada statistički podaci jasno ilustruju njene potencijale. Najnoviji dokazi stižu iz kineske fabrike u Dongguan Sitiju.

Fabrika je nedavno zamenila 90 odsto ljudske radne snage mašinama i povećala produktivnost za zapanjujućih 250 odsto, dok je udeo grešaka smanjen za čak 80 odsto.

Fabrika kompanije “Changying Precision Technology” nekada je zapošljavala 650 ljudi, koji su proizvodili mobilne telefone. Danas je za proizvodnju zaduženo 60 robotičkih ruku, koje rade 24 sata dnevno na 10 proizvodnih linija.

U fabrici je ostalo još samo 60 radnika: troje je zaduženo za kontrolisanje i nadgledanje proizvodne linije, dok ostali nadziru kompjuterske kontrolne sisteme. Sav preostali posao je prepušten sposobnim robotičkim rukama.

Luo Veićijang, generalni direktor fabrike, kaže da bi broj radnika mogao da bude sveden na svega 20. S obzirom na efikasnost ostvarenu automatizacijom, neće dugo potrajati pre nego što i druge fabrike krenu stopama fabrike iz Dongguana.

Efikasnost, međutim, ima svoju cenu: ljudska radna mesta. Istraživanje Univerziteta Oksford i istraživačkog centra “Oksford Martin” pokazuje da postoji rizik da će 47 odsto radnih mesta u SAD biti automatizovano u narednih 20 godina.

Veštačka inteligencija će zameniti advokate, novinare, terapeute...

Pri tom to neće biti samo poslovi u fabrici. S obzirom na brzinu kojom napreduju robotika i veštačka inteligencija, mašine će uskoro biti u stanju da preuzmu poslove u različitim industrijskim granama i da ih obavljaju barem podjednako dobro kao ljudi - ako ne i bolje.

Već danas postoje roboti advokati koji brani klijente kojima je neopravdano napisana kazna zbog pogrešnog parkiranja, veštačka inteligencija koja postavlja lekarsku dijagnozu, “novinari” roboti i kompjuterski terapeuti, koji su često uspešniji od ljudskih kolega kada je u pitanju izvlačenje neophodnih informacija od pacijenata.

Vlade i privatne organizacije ulažu ozbiljne napore u ovaj problem, a jedan od njih je “univerzalni osnovni dohodak, sistem u kome svi građani jedne zemlje imaju bezuslovno pravo na određeni novčani iznos, pored prihoda koji stvaraju na druge načine.

Pilot-projekti u Indiji, Kanadi i Finskoj već su pokrenuti i do sada su dali obećavajuće rezultate. Prerano je reći da li bi univerzalni lični dohodak mogao da reši problem masovnog gubitka posla usled automatizacije, ali bi to svakako mogao da bude ohrabrujući ekonomski potez tokom tranzicije.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage