Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Trendovi

01. 02. 2017. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna/Otvoreni parlament/ foto: Screenshot/otvoreniparlament.rs

Čujemo li se iz Užica?

Od narodnih poslanika sa prebivalištem u Užicu, najmanje se čula Snežana Petrović, a najčešće Neđo Jovanović. Nataša Mićić je sa najmanjim brojem glasanja i sa najviše podnetih amandmana.

Prema podacima iz godišnje analize Otvorenog parlamenta o aktivnostima narodnih poslanika, od formiranja 11. saziva Narodne skupštine 3.juna do kraja jesenjeg zasedanja 31. decembra 2016. godine, narodni poslanici koji žive u Užicu ili su iz Užica govorili su ukupno 66 puta, što je oko tri i po puta manje od broja obraćanja najaktivnijeg poslanika Marijana Rističevića ili za 56 manje od broja obraćanja poslanice Gordane Čomić u istom periodu.

Prema analizi inicijative Otvoreni parlament o aktivnostima narodnih poslanika u aktuelnom sazivu, među poslanicima sa prebivalištem u Užicu se po broju obraćanja izdvaja narodna poslanica Snežana R. Petrović(SNP) iz Poslaničke grupe Srpske napredne stranke. Ona se, prema toj analizi, našla među 52 poslanika koji se za prvih šest meseci rada novog saziva Narodne skupštine nisu nijednom javili za reč na plenarnim sednicama.

Podaci dostupni na portalu Otvorenog parlamenta pokazuju da od ukupno 4.489 obraćanja, tokom 50 dana koliko su poslanici proveli u plenumu, nijedno nije bilo Snežane Petrović. Od juna do decembra prošle godine, prema tim podacima, ona nije govorila o zakonima i amandmanima niti je postavljala poslanička pitanja, govorila po Poslovniku ili tražila repliku.

Međutim, Radio Luna je pretragom stenografskih beleški došla do podatka da je Snežana Petrović na plenarnim sednicama govorila bar jednom. 12. oktobra 2016. godine na drugoj sednici Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine, Snežana Petrović je govorila po prvi put i to o strateškom partnerstvu Srbije i Kine, sa osvrtom na kinesku investiciju u Železaru Smederevo.

Što se tiče rezultata glasanja, analiza pokazuje da je Snežana Petrović(SNP) u 44 slučaja glasala za, a tri puta nije glasala iako je prisustvovala glasanju. Nije učestvovala u podnošenju amandmana. 

Inače, podaci Otvorenog parlamenta pokazuju i da je Snežana Petrović izostala sa dve od 11 održanih sednica skupštinskog Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, čiji je član.

Snežana Petrović  kao narodni poslanik mesečno ukupno prihoduje oko 95.600 dinara, navodi se u evidenciji prihoda na portalu Otvorenog parlamenta. 

 

Po broju obraćanja i prihvaćenih amandmana među poslanicima sa prebivalištem u Užicu prednjači narodni poslanik Neđo Jovanović iz Poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije, pokazuje istraživanje Otvorenog parlamenta.

Od sedam amandmana koje je Jovanović predložio pojedinačno ili u grupi, tri su usvojena.

Jovanović(SPS) je od ukupno 34 obraćanja u plenumu od juna do kraja decembra prošle godine,  13 puta govorio o amandmanima na zakone i sedam puta o zakonima. Po Poslovniku se javljao osam i replicirao četiri puta. Obratio se dva puta postavljajući poslanička pitanja.

Prema navedenoj evidenciji prihoda na portalu Otvorenog parlamenta, blizu 82.000 dinara iznosi ukupan mesečni prihod Neđa Jovanovića kao narodnog poslanika od 6. oktobra 2016. godine, kada mu je potvrđen mandat.

Neđo Jovanović se ističe po broju glasanja za, što je učinio 47 puta, koliko i narodna poslanica Ivana Stojiljković.

15 je ukupan broj obraćanja, a nula broj predloženih amandmana, narodne poslanice Ivane Stojiljković iz Poslaničke grupe Srpske napredne stranke na plenarnim sednicama od juna 2016. godine pa do kraja te godine.

Prema analizi Otvorenog parlamenta, Ivana Stojiljković(SNS) je devet puta govorila o amandmanima i šest puta o zakonima i aktima. Tokom šest meseci nije postavljala poslanička pitanja niti se javljala za reč po Poslovniku ili da replicira.

Izostala je sa četiri od 11 sednica Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije čiji je član. Ivana Stojiljković je kao član prisustvovala sednicama Odbora za zaštitu životne sredine koji je zasedao dva puta tokom 2016.godine. Nema podatka da li je prisustvovala javnim slušanjima koja su u drugoj polovini 2016.godine održana tri puta u organizaciji Odbora za zaštitu životne sredine.

Podaci na sajtu Otvorenog parlamenta pokazuju da je mesečni neto prihod Ivane Stojiljković kao narodnog poslanika oko 95.600 dinara.

Među poslanicima sa prebivalištem u Užicu se po broju podnetih amandmana ističe narodna poslanica Nataša Mićić. Ona je učestovala u podnošenju 18 amandmana od kojih su dva usvojena. 

Nataša Mićić je u plenumu tokom prošle godine najviše govorila o zakonima, osam puta. Od ukupno 16 obraćanja Nataše Mićić od juna do kraja decembra, četiri su bile replike, dva puta je govorila o amandmanima i dva puta postavljala poslanička pitanja. 

Narodna poslanica Nataša Mićić iz Poslaničke grupe Liberalno demokratska partija- Stranka demokratske akcije Sandžaka se ističe i po rezultatima glasanja koji su u sklopu analize Otvorenog parlamenta pokazali da je dva puta glasala za, dva puta protiv, a šest puta nije glasala, a bila je prisutna na sednicama. Inače je od juna do decembra 2016. godine usvojeno 47 zakona, od toga je 38 zakona doneto po hitnom postupku.

Prema javnim podacima sa sajta Otvorenog parlamenta, a koji su preuzeti sa zvaničnog sajta Agencije za borbu protiv korupcije, kao narodni poslanik Nataša Mićić od 3. juna 2016. godine mesečno prihoduje 105.000 dinara neto iz budžeta ili drugih javnih izvora.  

U periodu od početka juna do kraja decembra 2016. godine, Nataša Mićić(LDP) je izostala sa devet od 12 sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu. Tokom istog perioda je izostala i sa pet od 12 sednica Odbora za kulturu u kojem je od 6. jula 2016. godine zamenik predsednika odbora.

Inače, Snežana Petrović je rođena u Kosjeriću, Ivana Stojiljković u Puli. Neđo Jovanović je rođen u Prijepolju. Nataša Mićić je rođena u Užicu. Kao prebivalište ti narodni poslanici navode Užice.

Godišnju analizu rada Narodne skupštine o aktivnostima narodnih poslanika je uradila inicijativa organizacija civilnog društva  Otvoreni parlament.

U aktivnosti narodnih poslanika koji su obuhvaćeni godišnjom analizom spadaju obraćanja narodnih poslanika, amandmani u čijem je podnošenju učestvovao jedan ili više narodnih poslanika, rezultati glasanja i poslanička pitanja.

Kao izvori za statističku analizu su korišćeni transkripti sa plenarnih skupštinskih sednica i dokumenti koji sadrže rezultate glasanja po pojedinačnim zakonima, objavljeni na sajtu Otvoreni parlament, a preuzeti sa sajta Narodne skupštine.

Komentari (3)

ostavi komentar
sub

04.02.

2017.

pex [neregistrovani] u 11:35

STRAŠNO

Ako su nam ovo predstavnici nije ni čudo što smo tu gde jesmo

Odgovori
pet

03.02.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 16:05

Poslanici

Gospođa Petrović svakog meseca 95 600 dinara u džep pa u skupštinski restoran.

Odgovori
pet

03.02.

2017.

Parlament [neregistrovani] u 15:26

poslanici ?

Bitno je da li govore u interesu grada ili kao "vojnici stranke"

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage