Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazujseiodmahzaposli

06. 09. 2018. Užice

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna

Potpisani ugovori, uskoro i obuke za IT

Besplatne informatičke obuke uskoro u deset gradova Srbije, među kojima je i Užice.

Nacionalna služba za zapošljavanje je sa šest različitih ponuđača potpisala 19 ugovora za specijalističke informatičke obuke za ukupno 775 nezaposlenih.

Ugovori su potpisani, kako navode, nakon uspešno sprovedenog postupka javne nabavke usluge izvođenja specijalističkih informatičkih obuka nezaposlenih lica za potrebe tržišta rada, u saradnji sa Vladom Republike Srbije.

Obuka bi, prema najavama, uskoro trebalo da počne u deset gradova Srbije, među kojima je i Užice.

Obuku će pohađati oni koji prođu drugi krug testiranja.

Izvođači obuka će organizovati drugu fazu selekcije zainteresovanih za obuke, testiranjem onih koji su prošli prvu fazu selekcije. Inače, više od 6.000 kandidata je testirano tokom prve onlajn faze testiranja.  

Podsetimo, program specijalističkih informatičkih obuka predstavlja nastavak projekta Vlade Republike Srbije, koji je u 2017. pokrenuo Ministarski savet za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo. Njime predsedava predsednik srpske Vlade Ana Brnabić.

Kako je navedeno, projekat je pokrenut težnji da se pomogne rešavanju nedostatka radne snage u IT sektoru, jednog od najbrže rastućih sektora u ekonomiji Srbije, sa rastom izvoza od približno 20 odsto na godišnjem nivou.

Prema poslednjim istraživanjima u Srbiji se na tržištu pojavi oko 1.500 novih kvalifikovanih IT radnika svake godine, a taj broj je, kako navode, potrebno povećati najmanje pet puta.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage