Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazujseiodmahzaposli

27. 07. 2018. Užice

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna

Više od 7.800 prijavljenih za IT obuke

Ovo je do sad najveće interesovanje za obuke koje sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje, navode iz NSZ.

Blizu 7 860 ljudi je podnelo ispravnu prijavu Nacionalnoj službi za zapošljavanje čiji je konkurs za prijavljivanje zaintersovanih za besplatne specijalističke informatičke obuke završen. Sa područja Beograda je najveći broj zainteresovanih koji ispunjavaju uslove konkursa, te sa područja Novog Sada, Niša, Kragujevca.

-         Najveće interesovanje je iskazano za obuke za Java programiranje (3.378 kandidata), zatim za Front-End Web programiranje (2.211), za obuke za Web aplikacije (913), obuke za PHP programiranje (532), obuke za .NET programiranje (525) i za JavaScript (300), navode iz NSZ-a i dodaju da sledi faza odabira kandidata, u okviru koje će Nacionalna služba za zapošljavanje sprovesti psihološko testiranje kandidata i proveru njihovog znanja engleskog jezika. Potom, tokom faze odabira kandidata, uslediće osnovno poznavanje rada na računaru prjavlejnih za informatičke obuke.

U septembru počinje prvi ciklus informatičkih obuka koji će biti održan u deset gradova u Srbiji.

Podsetimo, program specijalističkih informatičkih obuka predstavlja nastavak projekta Vlade Republike Srbije, koji je u 2017. pokrenuo Ministarski savet za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, kojim predsedava predsednik Vlade Ana Brnabić. Kako je ranije navedeno, projekat je pokrenut težnji da se pomogne rešavanju nedostatka radne snage u IT sektoru, jednog od najbrže rastućih sektora u ekonomiji Srbije, sa rastom izvoza od približno 20 odsto na godišnjem nivou.

Prema poslednjim istraživanjima u Srbiji se na tržištu pojavi oko 1.500 novih kvalifikovanih IT radnika svake godine, a taj broj je, kako navode, potrebno povećati najmanje pet puta.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage