Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazujseiodmahzaposli

29. 12. 2017. Užice

Autor: J.P. Izvor: Radio Luna

Podmlađivaće se kadar uspešnih preduzeća(AUDIO)

Zapošljavanje novih, mladih kadrova neće uticati na ukupan broj zaposlenih u kompanijama u Sevojnu koje se suočavaju sa odlaskom majstora u penziju

Zanavljaće se kadrovi u Valjaonici bakra u Sevojnu i naredne godine, poručuje generalni direktor Milija Božović objasnivši da će Valjaonica  primati mlade posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje i javnog poziva za program stručne prakse.

Valjaonica bakra Sevojno je u poslednje dve godine primila u radni odnos oko 50 mladih, nakon stručne prakse na kojoj su stekli posebna znanja i veštine, potrebne tom privrednom društvu čiji je značajan broj majstora otišao u penziju. 

Metalurška struka, prema rečima Božovića, kadar je koji nedostaje i koji će biti potreban u budućnosti. 

U težnji da se na vreme obezbedi nedostajući kadar, praktičnu nastavu u Valjaonici bakra, po dualnom modelu trogodišnjeg obrazovanja, pohađa 17 učenika Tehničke škole.

-         Biće im obezbeđen i osiguran posao po završetku školovanja. Mislim da će to motivisati drugu omladinu da krene u tom pravcu, navodi Božović.

Obnova kadra je planirana i u Impol Sevalu u 2018. godini, ali, kako navodi generalni direktor Ninko Tešić, neće uticati na povećanje ukupnog broja zaposlenih.

Tešić ističe da modernizacija utiče na povećanje produktivnosti, obima proizvodnje i kvaliteta proizvoda, ali i na rast broja kadrova koji bi, kako navodi Tešić, trebalo da budu stručni i bolje nagrađeni. Tešić najavljuje mogućnost povećanja standarda oko 680 zaposlenih u fabrici sa godišnjom proizvodnjom do 64.000 tona. 

Bolji finansijski rezultati ove godine 

Valjaonici bakra Sevojno završava 2017. godinu sa oko četiri miliona evra neto dobiti i sa ostvarenim operativnim profitom oko 6,5 miliona evra, što je, prema rečima generalnog direktora Milije Božovića, za oko 15 odsto više u odnosu na prošlogodišnju razliku između ukupnih troškova i prihoda.

Ovogodišnji fizički obim proizvodnje u Valjaonici u Sevojnu iznosi 22.600 tona i za oko deset procenata je veći od prošlogodišnjeg. Za narednu godinu je planirano povećanje obima proizvodnje, prema rečima Božovića, za 1 500 tona. Rast proizvodnih i finansijskih rezultata Valjaonice bakra, u cilju stabilizacije poslovanja, očekuje se naredne, kao i ove godine.

-         Neto dobit je veća nego prošle godine zahvaljujući povećanju proizvodnih rezultata i zbog opredeljenja da se rade što profitabilniji proizvodi sa većom dodatom vrednosti. Manje se obraćala pažnja na količine, a više na industrijske proizvode koji imaju veću dodatu vrednost i, s druge strane, na niže troškove sirovina, navodi Božović koji je na čelu 65 godina stare Valjaonice bakra Sevojno AD.

Sevojnička Valjaonica bakra je u većinskom vlasništvu East Point Holdings Ltd. i među vodećim je kompanijama u jugoistočnoj Evropi u proizvodnji i plasmanu bakra i legura bakra. Proizvode, koji su u Sevojnu napravljeni po svetskim standardima, najčešće izvoze u zemlje zapadne i istočne Evrope. Izvoze i u SAD, Rusiju, na područje Bliskog istoka, u bivše jugoslovenske republike, a plasiraju mali deo proizvoda i na domaćem tržištu.

-         Obaveze i zarade izmirujemo redovno, ističe Milija Božović, generalni direktor kompanije sa oko 1125 zaposlenih.

Poslovna 2017. godina za Impol Seval je bila dobra, ali teška godina, kaže Ninko Tešić objašnjavajući da je ove godine ostvarena manja proizvodnja u odnosu na 2016. godinu zbog višemesečnog zastoja i neplaniranog produžetka roka za završetak prve faze rekonstrukcije toplo valjačkog stana.

Ovogodišnji finansijski rezultat Impol Sevala biće bolji od planom predviđenog, kako objašnjava Tešić, zbog akcenta i na proizvode sa većom dodatom vrednošću.

Impol Seval, osnovan pre 42 godine, a danas u većinskom vlasništvu slovenačkog poslovnog sistema Impol doo koji prerađuje aluminijum, među najvećim je izvoznicima u Srbiji. Ove godine Impol beleži oko 110 miliona evra ostvarene vrednosti izvoza.

Ovogodišnje nagrade

Impol Seval a.d. Sevojno je ovogodišnji dobitnik priznanja Kapetan Miša Anastasijević. Proglašen je za najbolju kompaniju u Zlatiborskom okrugu 2017. godine, od strane novosadske agencije za tržišne komunikacije Media Invent koja 17 godina dodeljuje to priznanje pojedincima i kompanijama za istaknut rad i uspešne poslovne rezultate.

Generalni direktor Valjaonice bakra u Sevojnu Milija Božović je nagrađen priznanjem Kapetan Miša Anastasijević kao najbolji privrednik regiona. Za zasluge i dela koja doprinose razvoju Užica, Božović, koji je svoj radni vek započeo u fabrici u Sevojnu, ove godine je nagrađen i Poveljom grada

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage