Naslovna  |  Srbija  |  Obrazujseiodmahzaposli  |  Lakše do posla uz praćenje potreba na tržištu rada
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazujseiodmahzaposli

12. 12. 2017.

Autor: J.P. Izvor: Radio Luna

Lakše do posla uz praćenje potreba na tržištu rada

Više od 81 odsto nezaposlenih na evidenciji užičke filijale NSZ ima radno iskustvo. Ipak, dodatne obuke i prekvalifikacije, pomoć su pri traženju i pronalaženju posla

Najveće šanse za zapošljavanje na tržištu rada imaju visokoobrazovani profili iz oblasti mašinstva i elektrotehnike, navode za Radio Lunu i RAM mrežu iz Filijale Užice Nacionalne službe za zapošljavanje istakavši da za diplomiranim mašinskim inženjerima, kao viskokoobrazovanim profilima, dugoročno postoji najveća potreba na području koje pokriva užička filijala NSZ.

Traženi su i visokoobrazovani sa znanjem elektronike, građevinci sa odgovarajućim licencama, nastavnici i profesori stranih jezika, diplomirani farmaceuti, stručnjaci za finansije i računovođe.

Potraga za nezaposlenima sa takvim nivoom znanja traje dugo jer ih, kako navode iz Filijale Užice NSZ, na evidenciji nema ili ih ima malo, ali bez odgovarajućih veština koje zahtevaju poslodavci.

-         U poslednjih nekoliko godina smo u situaciji da za navedene profile poslodavcima nudimo uslugu međuregionalnog posredovanja koja podrazumeva da se u postupak selekcije uključe lica sa područja cele Republike Srbije, objašnjavaju iz užičke filijale NSZ.

Godinama do posla lakše dolaze radnici građevinske struke, odnosno varioci, tesari, zidari, armirači, zavarivači, rukovaoci građevinskim mašinama, operateri na CNC mašinama, zatim radnici na obezbeđenju, tehničari obezbeđenja, trgovci, knjigovođe, računovođe, komercijalni radnici. Uvek se traže i radnici ugostiteljske struke-  kuvari i konobari.

-         Kada su u pitanju profili nižeg nivoa obrazovanja, u najvećem broju slučajeva uslov za njihov zapošljavanje je odgovarajuće radno iskustvo, navode iz Filijale Užice NSZ istakavši da trenutno za šivačima postoji tražnja u Bajinoj Bašti i Arilju, ali da ih je nedovoljno na tržištu rada, odnosno da su šivači, kako navode, izrazito deficitarni.

I za ostalim radnicima tekstilne struke, u svim, ali posebno na području opštine Arilje, postoji dugoročna potreba. Tokom sezone, traženi su radnici na preradi smrznutog voća i povrća u hladnjačama.

Veliki je broj zanimanja koja su zastarela, prevaziđena i koja danas ne mogu naći mesto na tržištu rada, podsećaju iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Navode da na području užičke filijale godinama postoji izrazita suficitarnost profesora razredne nastave, maturanata gimnazije, pojedinih profilia poljoprivredne i šumarske struke, trogodišnjih zanimanja mašinske struke.

Veći je i broj pravnika, daktilografa, upravnih tehničara, birotehničara, tehničara visokogradnje, niskogradnje, inokorespodenata, kulturoloških tehničara nego što za njima postoji potreba na tržištu rada. 

Na evidenciji oko 1.370 lica manje ovog nego prethodnog oktobra

Oko 10.060 nezaposlenih se do početka novembra nalazi na evidenciji Filijale Užice NSZ. Polovinu upisanih nezaposlenih na području užičke filijale čine žene. 

U gradu Užicu je najviše nezaposlenih, tačno 3.865.

-         Zatim u Bajinoj Bašti (1.760), Požegi (1.759), Arilju (1.131), Kosjeriću (649), Čajetini (527) i opštini Sevojno (375), navode iz NSZ Filijale Užice.

Najviše je nezaposlenih između 55 i 59 godina starosti (12,7%).

Nezaposleni sa srednjim stručnim obrazovanjem su u oktobru činili 57,7 odsto ukupnog broja nezaposlenih na području koje pokriva filijala Užice.

-         Učešće nekvalifikovanih i niskokvalifikovanih lica je 24,3%, dok je učešće visokoobrazovanih lica 9,8%, dodaju iz užičke filijale NSZ.

Više od 81 odsto nezaspolenih na evidenciji užičke filijale su nezaposleni sa radnim iskustvom, dok ostatak predstavljaju lica koja prvi put traže zaposlenje. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage