Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazujseiodmahzaposli

10. 02. 2017. Užice, Čajetina, Požega, Kosjerić, Arilje, Bajina Bašta

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Lakše do posla uz dodatna znanja i veštine

Počele obuke za tržište rada

Filijala Užice Nacionalne službe za zapošljavanje je započela novi ciklus obuka za tržište rada u koje će tokom ove godine biti uključeno 90 nezaposlenih sa evidencije užičke filijale.

-         Lica iz teže zapošljivih kategorija, dugoročno nezaposleni i nekvalifikovana lica osposobljavaće se ove godine za poslove poslovnog asistenta i mesare.  Značajan broj dugoročno nezaposlenih lica je uključen i biće uključen u osnovnu informatičku obuku prema ECDL standardu i obuku za engleski jezik A2 nivo, saopštili su za Radio Lunu iz Filijale Užice NSZ.

Obuke se sufinansiraju sredstvima Evropske unije projektom EU pomaže teže zapošljivim grupama.

Kako bi se unapredila stručnost i sposobnost nezaposlenih i povećala mogućnost njihovog zapošljavanja, užička filijala NSZ je i 2016. godine sprovodila obuke za potrebe tržišta i za potrebe poslodavaca u kojima je učestvovalo pedeset troje nezaposlenih sa evidencije te službe. Obuke su koštale Nacionalnu službu za zapošljavanje više od 2, 7 miliona dinara.

Prošle godine je tim programima 25 nezaposlenih obučeno za potrebe poslodavca, kako bi stekli znanja i veštine za obavljanje poslova na konkretnom radnom mestu, a na zahtev poslodavca. Kako nam je saopšteno iz užičke filijale, ugovori su vrednosti 1.875.000 dinara.

Za sprovedene četiri obuke 28 nezaposlenih sa evidencije za potrebe tržišta rada u 2016. godini je izdvojeno oko 895.000 dinara. Organizovane su obuke za engleski jezik u Čajetini i Kosjeriću i obuke za šivače u Bajinoj Bašti i Arilju. 

Inače, krajem decembra 2016. godine na području Filijale Užice je registrovano 11.880 nezaposlenih, a više od polovine tog broja su žene, 6.163.

Od 11.880 nezaposlenih, 4.327 su mladi od 15 do 34 godine. Njih je na evidenciji za 131 manje nego 2015. godine. 

Od ukupnog broja nezaposlenih, na evidenciji je 6.923 sa srednjom stručnom spremom i 2.058 sa sa visokim odnosno višim obrazovanjem.

-         Najviše je nezaposlenih u gradu Užicu (4.717), zatim Požegi (2.029), Bajinoj Bašti (1.992), Arilju (1.240), Kosjeriću (764), Čajetini (647) i opštini Sevojno (491), naveli su za Radio Lunu iz Filijale Užice Nacionalne službe za zapošljavanje.

Prosečno svakog meseca tokom 2016. godine je 1 590 lica brisano sa evidencije nezaposlenih te filijale.

Ukoliko posedujete visoko obrazovanje iz oblasti mašinstva, elektrotehnike, elektronike, građevine sa odgovarajućim licencama, imate najveće šanse da se zaposlite na području koje pokriva Filijala Užice Nacionalne službe za zapošljavanje. Kako je za Radio Lunu saopšteno iz užičke filijale, traže se i nastavnici i profesori stranih jezika, diplomirani farmaceuti, stručnjaci za finansije računovođe.

Ukoliko imate niži nivo obrazovanja, najlakše ćete doći do posla ako ste građevinski radnik, odnosno varilac, tesar, zidar, armirač, zavarivač, ako znate da rukujete građevinskim mašinama ili ste osposobljeni da radite na CNC mašinama. Posao će lakše naći i radnici na obezbeđenju, trgovci, knjigovođe, računovođe, komercijalni radnici, zatim kuvari, konobari i mesari, ako imaju odgovarajuće radno iskustvo. Na području Bajine Bašte i Arilja postoji izrazita potreba za šivačima kojih nema dovoljno.

Kako su za Radio Lunu saopštili iz Filijale Užice Nacionalne službe za zapošljavanje, zbog postojanja potrebe za određenim deficitarnim obrazovnim profilima i zanimanjima, ta služba poslednjih godina u postupak odabira uključuje lica iz cele Srbije u okviru usluge međuregionalnog posredovanja.

-         Beležimo da postupak obezbeđivanja nekih od navedenih profila traje dugo jer na evidenciji nemamo traženih profila ili ih ima u izuzetno malom broju ili nemaju odgovarajuće veštine koje zahteva poslodavac, naglašava za Radio Lunu načelnik Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranje karijere Biljana Terzić.

S druge strane, godinama se od potrebnog beleži veći broj profesora razredne nastave, maturanata gimnazije, pojedinih profila poljoprivredne i šumarske struke, lica sa trogodišnjim zanimanjem mašinske struke. I tehničari visokogradnje i niskogradnje, kulturološki tehničari i inokorespodenti su među suficitarnim zanimanjima. Izrazita suficitarnost je godinama izražena i u oblasti ekonomije, prava i administracije u zanimanjima daktilograf, upravni tehničar, birotehničar, pravnik. Beleži se veći broj ljudi sa zastarelim i prevaziđenim zanimanjima zbog čega imaju male šanse za zaposlenje ukoliko ne steknu dodatna znanja i veštine. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage