Naslovna  |  Srbija  |  DigitalizacijaiEuprava  |  SKGO objavila 188 administrativnih postupaka za bolju primenu propisa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

DigitalizacijaiEuprava

26. 12. 2018.

Autor: Beta Izvor: Beta

SKGO objavila 188 administrativnih postupaka za bolju primenu propisa

Stalna konferencija gradova i opština (SКGO) saopštila je da je u Srbiji u 2016. i 2017. godini pripremila i objavila 188 administrativnih postupaka koji su omogućili standardizaciju, bolju primenu propisa i ujednačavanje postupanja jedinica lokalnih samouprava.

Donošenjem Zaključka Vlade Srbije o obavezi uskladjivanja modela administrativnih procedura za obavljanje poverenih poslova, propisana je obaveza nadležnih ministarstva da redovno ažuriraju postojeće modele tih postupaka.

U saopštenju se navodi da je primena standardnih administrativnih postupaka istinska reforma javne uprave na lokalnom nivou jer menja način rada i doprinosi većoj izvesnosti i vodi ka efikasnijem postupanju uz uštedu vremena i novca.

Кroz standardizaciju postupaka, stranke i službenici znaju da li mogu da ostvare odredjeno pravo ili koja im je obaveza, znaju koliko postupak traje i šta im je tačno potrebno od podataka iz evidencija.

Od 188 modela administrativnih postupaka, 115 su modeli poverenih poslova lokalnih samouprava koja su osnova za razmenu podataka preko informacionog sistema "eZUP" koji trenutno koristi 162 grada, opština i gradskih opština u Srbiji u obavljanju svakodnevnih poslova.

Za manje od godinu dana primene tog elektronskog sistema, službenici lokalnih samouprava su umesto gradjana pribavili više od 320.000 različitih podataka ili dokumenata od drugih organa čime je ostvarena ušteda za gradjane i privredu.

Izradu modela administrativnih postupaka SКGO je realizovala u okviru programa "Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU druga faza", koji finansira Vlada Švedske.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage