Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

DigitalizacijaiEuprava

17. 12. 2018.

Autor: Beta Izvor: Beta

Sertifikati za 146 učesnika e-obuke

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) dodelila je danas u Beogradu sertifikate o završenoj elektronskoj obuci o dobrom upravljanju na lokalnom nivou za 146 službenika iz 60 gradova i opština u Srbiji.

E-obuka je deo Projekta "Unapredjenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou" koji sprovodi SKGO u okviru programa "Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapredjenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO" koji realizuje Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Generalni sekretar SKGO Djordje Staničić rekao je da su zaposleni u lokalnim samoupravama od 15. oktobra do 30. novembra imali priliku da se upoznaju sa principima dobre uprave kao što su transparentnost, predvidivost, efikasnost, zabrana diskriminacije i sankcionisanje korupcije na lokalnom nivou.

"E-obuka je savremeni vid obuke koji predstavlja kvalitetan skok u odnosu na klasične načine usavršavanja i pruža velike mogućnosti i za lokalne donosioce političkih odluka, ali i za zaposlene u lokalnim samoupravama u Srbiji", kazao je Staničić.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević ocenio je da je velika zainteresovanost za elektronsku obuku o dobrom upravljanju na lokalnom nivou pokazatelj da zaposleni teže da svoju profesionalnost podignu na viši nivo.

"Na ovaj način najbolje se možemo približiti gradjanima i zadovoljiti njihove potrebe. Pored toga, Srbija teži pristupanju EU, a dobra lokalna uprava je jedan od najbitnijih aspekata tog posla", kazao je Stević.

Šefica UNOPS-a u Srbiji Mikela Telatin rekla je da je neophodno ulagati značajne resurse u unapredjenje lokalnog načina upravljanja, i to na svakodnevnom nivou.

"Krajnji cilj nisu samo bolje usluge za gradjane na lokalnom nivou, već i poboljšanje života ljudi u Srbiji i njihov lakši pristup javnim uslugama", ukazala je ona.

Dodala je da je elektronska obuka SKGO bila način da se pokaže "opredeljenost UNOPS-a za pozitivne promene u Srbiji".

Saša Miler iz Ambasade Švajcarske rekla je da je dobra uprava ključan element svakog društva koje teži održivom razvoju.

"Vlada Švajcarske je sa 6,2 miliona evra finansirala koncept dobrog upravljanja u lokalnim samoupravama u Srbiji, a sveukupna švajcarska pomoć u naredne četiri godine biće 95 miliona evra", kazala je Miler. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage