Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

DigitalizacijaiEuprava

23. 10. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Tanjug/N1

Srbija uvela sistem instant plaćanja

U Srbiji je aktiviran sistem instant plaćanja u bankama koji omogućava trenutni prenos novčanih sredstava 24 sata dnevno, svakog dana u nedelji, kroz m-banking, e-banking ili na šalterima.

To znači da su banke dužne da omoguće najmanje jedan kanal za izvršavanje instant transfera odobrenja, a da će od 1. aprila morati da omoguće instant plaćanja na svim kanalima transakcija.  

Iz Narodne banke Srbije navode da će četiri od ukupno 28 banaka u Srbiji tu uslugu korisnicima omogućiti naknadno.  

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković kaže da je reč o najsavremenijem platnom sistemu, koji će raditi neprekidno - 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, 365 dana godišnje i omogućavaće prenos novčanih sredstava u roku od samo nekoliko sekundi.

-To omogućava novi instant platni sistem, zahvaljujući kojem smo stali u red sa vodećim finansijskim institucijama u svetu koje imaju takav sistem plaćanja. On bi se mogao identifikovati sa hitnim plaćanjima, rekla je Tabaković.

Banka Inteza, Erste, Vojvođanska i Pireus će se sistemu priključiti najkasnije do 1. aprila 2019. godine, jer su još ranije planirale zamenu centralnog bankarskog sistema ili statusnu reorganizacija, te im je podzakonskim aktom omogućeno naknadno priključenje.  

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage