Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

DigitalizacijaiEuprava

09. 10. 2018.

Autor: J.P. Izvor: Radio Luna/Tanjug

Najznačajnije evidencije na jednom mestu?

Javna rasprava o Centralnom registru stanovništva do 27. oktobra

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave sprovodi javnu raspravu o Nacrtu zakona o Centralnom registru stanovništv, koji će, kako je najavljeno, predstavljati sveobuhvatnu evidenciju o građanima Srbije i jedan od informacionih stubova javne uprave.

-         Suština ovakvog posla je da našim građanima još više olakšamo poslovanje sa upravom, i da taj susret ne bude više opterećujući, već brz, jasan i efikasan, nalik zemljama EU, rekao je resorni ministar Branko Ružić istakavši da je uspostavljanje takvog registra još jedan korak bliže modernoj, efikasnoj i ekonomičnoj uprava.

Ministar je objasnio da će Centralni registar stanovništva objediniti podatke o građanima Srbije iz 11 evidencija koje su do sada vodile različite institucije.

Istakavši da će korist od uspostavljanja Registra imati i građani i državni organi pred kojima se građini pojavljuju kao korisnici usluga, Ružić je naveo da se uspostavljanjem Centralnog registra stanovništva, posao službenicima pojednostavljuje, a troškovi rada se smanjuju.

-         Ovim ćemo pojednostaviti postupke i ubzrati usluge jer većina njih zahteva pribavljanje podataka o našim građanima. Ovim novinama omogućavamo da, ako nekom službeniku treba podatak npr. o isteku vozačke dozvole da bi građaninu završio posao oko registracije automobila, on taj podatak može videti u Centralnom registru. Ne traži ga ni od stranke, niti od kolega iz drugih istitucija, već jednostavno, pristupi Centralnom registru. Nema odugovlačenja, troškova po građane i gubljenja vremena, objasnio je Ružić.

Podaci koji se odnose na stanovništvo se decenijama nalaze se u više različitih baza podataka, a zbog velikog broja evidencija, raznovrsnosti vođenja i načina pristupa tim podacima, razmena informacija je bila otežana i spora.

Javna rasprava traje do 27. oktobra.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage