Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

DigitalizacijaiEuprava

28. 08. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Tanjug

Digitalna nastava u 2000 učionica u Srbiji

Prvaci i petaci će osim iz klasičnih učiti i iz e-udžbenika

Učenici prvog i petog razreda od septembra će osim iz klasičnih papirnih udžbenika, učiti i iz digitalnih, koji se u škole uvode kroz pilot projekat Digitalna učionica.

Nastava u digitalnom obliku biće organizovana u 2.000 učionica, a učitelji i nastavnici koji su se prijavili na javni poziv Ministarstva prosvete već su prošli obuku. Obuka za 70 nastavnika-mentora koji će podučavati decu pomoću elektronskih obrazovnih materijala održana je nedavno u Beogradu.

Među budućim "digitalnim" nastavnicima su oni kojima multimedijalni sadržaji nisu strani. Na početku projekta izabrano je njih 70 koji će svoja znanja prenositi i drugim kolegama. U eri pametnih uređaja i stalnog razvoja IT sektora, digitalne učionice su, kako kažu, logičan korak.

Deca uče istražujući. Mi smo u 21. veku kada su dostupni mobilni telefoni i kad je sistem učenja drugačiji. Oni uče i putem pogreške, video igrice, a efekti se odmah vide, rekao je Ivica Županjac, učitelj u OŠ Milan Ivanović iz Ušća.

Stručnjaci Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja pregledali su digitalne udžbenike i uporedili ih sa štampanim izdanjima. Na osnovu toga su posavetovali da se uklone neprimereni linkovi tamo gde ih je bilo i isprave materijalne greške. Važno je pomenuti da digitalni udžbenici neće biti jedini materijali iz kojih će deca učiti.

Dete će dobiti plan i program. Razlika u odnosu na pre je u tome što će učiti na interaktivan način, pa će lakše moći da stigne do funkcionalnog znanja, izjavio je Zlatko Grušanović, direktor Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

Kako je naaveo Grušanović, nakon svake od faza radiće se procena, pa će se i menjati sve što je moguće unaprediti. Projekat je namenjen prvom i petom razredu s obzirom na to da deca u tim razredima i uče po novom reformisanom programu.

Konačno možemo da govorimo o nadogradnji i načinu učenja-kreiraj svoj put učenja tako što ćeš sam pretražiti problem i naći rešenje. I da polako zatvorimo onaj deo kada je bilo važno reprodukovati, učiti napamet i odgovarati na striktno zadata pitanja, rekla je Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete.

Podsetimo da je premijerka Ana Brnabić pre nekoliko meseci, u osnovnoj školi Drinka Pavlović predstavila prvi srpski e-udžbenik. U kabinetu premijerke kažu da je reč o pilot projektu kojem je cilj da se digitalizuje nastava i ojačaju kompetencije nastavnika kako bi mogli da prate savremene trendove. Posle dve godine pilot projekta planirano je da digitalni udžbenici postanu deo školskog programa.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage