Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

DigitalizacijaiEuprava

20. 08. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Tanjug/RTS

Obuka nastavnika za digitalne udžbenike

Nastavnici koji će podučavati decu pomoću elektronskih obrazovnih materijala pohađali obuku

Pred učenicima prvog i petog razreda od septembra će se osim štampanih naći i digitalni udžbenici. U okviru projekta Digitalne učionice biće dostupni đacima u dve hiljade učionica. Obuka za 70 nastavnika-mentora koji će podučavati decu pomoću elektronskih obrazovnih materijala održana je juče u Beogradu.

Među budućim "digitalnim" nastavnicima su oni kojima multimedijalni sadržaji nisu strani. Na početku projekta izabrano je njih 70 koji će svoja znanja prenositi i drugim kolegama. U eri pametnih uređaja i stalnog razvoja IT sektora, digitalne učionice su, kako kažu, logičan korak.

- Deca uče istražujući. Mi smo u 21. veku kada su dostupni mobilni telefoni i kad je sistem učenja drugačiji. Oni uče i putem pogreške, video igrice, a efekti se odmah vide, kaže Ivica Županjac, učitelj u OŠ Milan Ivanović iz Ušća.

 

Stručnjaci Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja pregledali su digitalne udžbenike i uporedili ih sa štampanim izdanjima. Na osnovu toga su posavetovali da se uklone neprimereni linkovi tamo gde ih je bilo i isprave materijalne greške. Važno je pomenuti da digitalni udžbenici neće biti jedini materijali iz kojih će deca učiti.

- Dete će dobiti plan i program. Razlika u odnosu na pre je u tome što će učiti na interaktivan način, pa će pre moći da stigne do funkcionalnog znanja nego da samo koristi štampani udžbenik, kaže Zlatko Grušanović, direktor Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

Kako je naaveo Grušanović, nakon svake od faza radiće se procena, pa će se i menjati sve što je moguće unaprediti. Projekat je namenjen prvom i petom razredu s obzirom na to da deca u tim razredima i uče po novom reformisanom programu.

- Konačno možemo da govorimo o nadogradnji i načinu učenja-kreiraj svoj put učenja tako što ćeš sam pretražiti problem i naći rešenje. I da polako zatvorimo onaj deo kada je bilo važno reprodukovati, učiti napamet i odgovarati na striktno zadata pitanja, rekla je Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete .

Podsetimo da je premijerka Ana Brnabić pre nekoliko meseci, u osnovnoj školi Drinka Pavlović predstavila prvi srpski e-udžbenik. U kabinetu premijerke kažu da je reč o pilot projektu kojem je cilj da se digitalizuje nastava i ojačaju kompetencije nastavnika kako bi mogli da prate savremene trendove. Posle dve godine pilot projekta planirano je da digitalni udžbenici postanu deo školskog programa.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage