Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

DigitalizacijaiEuprava

06. 06. 2018. Beograd

Autor: Radio Luna/Beta Izvor: Beta

Aplikacija Izabrani doktor se zabranjuje

Zabrana će trajati sve dok se ne otklone napravilnosti

Doneto je rešenje kojim se firmi Sorsih International d.o.o. iz Niša zabranjuje da i dalje obradjuje podatke gradjana dobijene putem aplikacije Izabrani doktor, jer postoji mogućnost da budu zloupotrebljeni, pišu na Beti.

Rodoljub Šabić poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti rešenje firmi uputio je juče, a zabrana će trajati sve dok se ne otklone napravilnosti.

Kako navode sa bete, poverenik je na koferenciji za medije rekao da je veoma problematično to što je više od 10.000 ljudi preuzelo aplikaciju za samo sedam dana, a da ne znaju kome su i u koje svrhe dostavili svoje podatke.


- Ovo je krajnje ozbiljna stvar koja zaslužuje pažnju policije i tužilaštva, istakao je Šabić i dodao da je u celoj stvari nejasna uloga Ministarstva zdravlja kao i da je ono svojim saopštenjem svesno obmanulo gradjane jer je 1. juna saopštilo da je cilj aplikacije isključivo zakazivanje pregleda i da se podaci gradjana nigde ne sladište i ne čuvaju, ali da to nije tačno.

Kako je na konferenciji detaljnije objasnio Zlatko Petrović, koji je u kancelariji poverenika zadužen za sektor nadzora, zakazivanje pregleda nije jedina svrha već i dirketan marketnig i profilisanje gradjana.

- Postoji mogućnost da koristimo vaše lične podatke kako bismo vam preporučili odredjene resurse ili pružaoce usluga, na primer prema udeljenosti od vas. Možemo koristiti kontakt podatke kako bismo vam poslali informacije u Izabrani doktor, o našim proizvodima ili uslugama, pročitao je Petrović prisutnima šta je pisalo u okviru Politike privatnosti, a koja je u medjuvremenu izbrisana sa aplikacije Izabrani doktor.

Prema njegovim rečima, firmi koja je zadužena za obradu podataka i njenim agentima je dozvoljeno da koriste podatke gradjana i to ime, adresa i LBO broj, omogućeno im je da znaju i IP adresu, domen servera, vrste uredjaja kojom se pristupa aplikacijom, kontakti, e-mail nalog, sms poruke, kalendar, lokaciju, mrežene podatke, podatke o osiguranju i dr, pišu na Beti.

Petrović je rekao da su na ovaj način prekršene odredbe više zakona, uključujući i zakona o zaštiti podatka o ličnosti, zakon o RFZO, zakona o informacionoj bezbednosti i ukazao na to da je od upućivanja rešenja o zabrani obrade podataka firmi Sorsih International d.o.o. iz Niša, došlo do zanimljivih promena na aplikaciji koje su se dešavale iz sata u sat.

Prema njegovim rečima, više nije moguće ući na aplikaciju samo uz LBO broj, već je neophodan i zdravstveni broj, a promenjeno je i to da je aplikacija u vlasništvu firme Sorsih i navedeno da je u vlasništvu Ministarstva zdravlja kao deo Integrisanog zdravstvenog sistema Srbije (IZIS).

Nakon što je pre nedelju dana javnosti predstavljena aplikacija, poverenik je odmah reagovao i upozorio gradjane da budu oprezni u njenom korišćenju.

Kako navode sa Bete, Ministarstvo zdravlja je reagovalo, navodeći da su zamerke poverenika tehničke i slovne greške i da poverenik traži dlaku u jajetu, kao i da je to još jedna bruka i sramota političara u pokušaju.

https://beta.rs/vesti/drustvo-vesti-srbija/91115-poverenik-zabranio-obradu-podataka-firmi-nadleznoj-za-aplikaciju-izabrani-doktor

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage