Naslovna  |  Srbija  |  DigitalizacijaiEuprava  |  Vlada predložila zakon kojim se ukida pečat za privredu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

DigitalizacijaiEuprava

25. 05. 2018.

Autor: Radio Luna/Beta Izvor: Beta

Vlada predložila zakon kojim se ukida pečat za privredu

Vlada Srbije ocenila da će tom odlukom pravna lica postepeno moći da pređu na elektronsko poslovanje

Vlada Srbije je usvojila predlog izmena Zakona o privrednim društvima kojim se ukida obavezna upotreba pečata u poslovanju privrede.

Izmenama se propisuje da se privrednom društvu ne može uvesti obavezna upotreba pečata u poslovnim pismima i drugim dokumentima. 

Vlada je ocenila da će tom odlukom pravna lica postepeno moći da pređu na elektronsko poslovanje koristeći elektronska dokumenta i potpise, elektronsku razmenu podataka i elektronski arhivirana dokumenta.

-            Ovom odlukom Vlade Srbije otklanja se još jedan nepotreban administrativni teret za pravna lica, što će značajno uticati na unapređenje privrednog ambijenta, poboljšanje pozicije Srbije na rang listi Svetske banke o uslovima poslovanja (Doing Business) i što je najvažnije, na promenu svesti kod privrednika, ali i opšte slike Srbije u svetu, navodi se u saopštenju posle sednice Vlade Srbije.

Početkom primene zakona, prestaju da važe i odredbe koje pravna lica obavezuju na upotrebu pečata i u 12 drugih zakona.

Iz Vlade podsećaju da je izrada i upotreba pečata nametala suvišnu administraciju, utrošak vremena, otežavala poslovanje i predstavljala dodatno finansijsko opterećenje, pa se ukidanjem obaveze njegovog korišćenja značajno smanjuje opterećenje privrede.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage