Naslovna  |  Srbija  |  DigitalizacijaiEuprava  |  Automatska overa zdravstvenih kartica za 420.000 građana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

DigitalizacijaiEuprava

28. 02. 2018. Beograd

Autor: Radio Luna/Tanjug Izvor: Tanjug/RTV

Automatska overa zdravstvenih kartica za 420.000 građana

Autimatska overa omogućena i osiguranicima samostalnih delatnosti (preduzetnicima), poljoprivrednicima, sveštenicima, verskim službenicima, inostranim penzionerima. Automatska overa obuhvata i članove porodica ovih lica koji se preko njih osiguravaju.

Automatska overa zdravstvenih kartica za oko 420.000 osiguranika samostalnih delatnosti, poljoprivrednika i članova njihovih porodica počinje danas.

Direktor Kancelarije za IT i e-Upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović kaže za Tanjug da se danas, ustvari, zaokružuje proces automatske overe kartica u Srbiji koji je počeo u oktobru prošle godine i da građani više ne moraju da idu na šaltere Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja kako bi overili kartice.

-         U toj grupi se nalaze preduzetnici, poljoprivrednici, samostalni umetnici, svi oni koji rade po međunarodnim ugovorima o poslovno-tehničkoj saradnji, verski službenici ili koji su zaposleni kod privatnika koji nema PIB, navodi za Tanjug Jovanović.

Podseća, da je od 1. oktobra prošle godine počela automatska overa kartica zdravstvenog osiguranja, pa tako, 150.000 poslodavaca, koji overavaju zdravstvene kartice za tri miliona zaposlenih i članove njihovih porodica, ne mora više na šaltere.

-         Ovo je značajan rezultat u postizanju efikasne i transparentne javne uprave, veliki pomak u realizaciji elektronske uprave, ocenjuje Jovanović.

Precizira da automatska overa funkcioniše na osnovu podataka o doprinosu koji je uplaćen u sistemu poreske uprave i dolazi do Fonda republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.

-         Svi oni koji redovno plaćaju doprinose imaće i mogućnost automatske overe zdravstvene knjižice, kaže Mihajlović. Dodaje da svaki preduzetnik koji se registruje, automatsku mu se overava zdravstvena kartica.

Iz vlade poručuju da se zbog tehničkih razloga, automatska overa i dalje neće vršiti jedino za osnivače privrednih društava koji nisu u radnom odnosu. Ali, kažu, u narednom periodu analiziraće se sve prepreke kako bi se i ovoj grupi što pre omogućilo da budu rasterećeni birokratskog tereta.

Automatska overa kartica zdravstvenog osiguranja nastala je povezivanjem baze Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) sa bazama Poreske uprave, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, odnosno Fonda PIO i Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ).

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage