Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

DigitalizacijaiEuprava

22. 02. 2018.

Autor: FoNet Izvor: FoNet

Carinjenje bez papira

Uvođenje automatizovanog sistema uvoza i izvoza bez papirnih dokumenata pomoći će privredi Srbije da postane efikasnija i konkurentnija, ocenjeno je na otvaranju seminara o implementaciju takvog sistema na kome su u Privrednoj komori Srbije govorili predstavnici Uprave carina, Delegacije Evropske unije i ministarstva finansija

Projekat razvoja automatizovanog carinskog sistema je ogroman korak napred na putu Srbije ka Evropskoj uniji, ocenio je šef sektora operacija u Delegaciji EU u Srbiji Stefen Hudolin, dodajući da će uvođenje sistema oslobođenog papirnih dokumenata imati ogroman uticaj na poslovanje jer će procedure biti transparentnije i manje komplikovane, a biće poboljšan i priliv novca u budžet.

Implementacijom ovog projekta će biti stvoren sistema koji je u potpunosti elektronski u skladu sa prioritetom vlade da se digitalizuje javna administracija, rekao je on.

Osnovni cilj uvođenja bezpapirnog sistem je stvaranje uslova za kvalitetno i brzo poslovanje, rekao je vd pomoćnika direktora Uprave carina Veselin Milošević, da se da se posluje brzo, efikasno, da se smanje troškovi poslovanja i unaprede kapaciteti da bi firme i poslovni ljudi iz Srbije postali konkurentniji.

On je najavio da će Uprava carina 2020. godine početi uvođenje tog sistema i dodao da bi taj posao trebalo da bude gotovo do 2025. godine kada će Srbija potpuno automatizovati carinsko poslovanje.

Uvođenjem automatizovanog carinskog sistema se smanjuje na minimum direktan kontakt između carinskih službenika i izvoznika i uvoznika što garantuje nepristrasan postupak, izjavio je Dušan Čarkić iz sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU Ministarstva Finansija.

On je ocenio da će ovaj projekat, za koji je odobreno 1.5 miliona evra iz pretpristupnih fondova EU, pomoći u modernizaciji i jačanju administrativnih kapaciteta Uprave carina.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage