Naslovna  |  Srbija  |  DigitalizacijaiEuprava  |  Do juna umrežavanje četiri inspekcije u sistem e-Inspektor
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

DigitalizacijaiEuprava

20. 02. 2018. Beograd

Autor: Radio Luna Izvor: Beta/Tanjug/Radio Luna

Do juna umrežavanje četiri inspekcije u sistem e-Inspektor

Brnabić je rekla da će do sredine 2019. godine biti umrežene 42 inspekcije, što će, kako je navela, uvesti potpunu transparentnost u rad inspekcija.

Premijer Srbije Ana Brnabić je izjavila da će do juna biti umrežene četiri inspekcije u informacioni sistem e-Inspektor.

Kako je Brnabić je istakla na otvaranju treće nacionalne konferencije Vlade Srbije i privrede Izlaz iz sive ekonomije, ta platforma će još bolje povezati i koordinisati rad inspekcija u Srbiji.

-         Plan je da do sredine 2019. budu umrežene sve 42 inspekcije, što će uvesti potpunu transparentnost u rad inspekcijskih službi, rekla je Brnabić na konferenciji koju je Vlada Srbije organizovala u saradnji sa Nacinalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj NALED

Brnabić je rekla da će u narednih šest meseci biti usklađeno više od 70 sektorskih propisa sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru.

-         U naredne tri godine ulazimo u zapošljavanje novih inspektora i ojačavamo inspekcije sa nabavkom nove opreme za IT, naglasila je Brnabić.

Kazala je i da će jedan od prioriteta za 2018. biti sprovođenje programa transformacije Poreske uprave.

Ona je naglasila da Vlada radi na rešavanju sistemskog problema sive ekonomije i da je to jedan od njenih prioriteta. Ocenila da je 2015. godina bila prekretnica u borbi protiv sive ekonomije jer je tada usvojen Nacionalni program i Zakon o inspekcijskom nadzoru koji je uveo bolju koordinaciju inspekcija, a počela je kontrola i neregistrovanih privrednih subjekata i uvedene su kontrolne liste za inspekcije. 

-          Sada privrednici mogu da ih odštampaju i prođu kroz to šta moraju da urade, šta se zakonom traži, pa inspekcija može da pita samo ono što je u kontrolnim listama. Ako pitaju nešto drugo, privrednik može da kaže da to nije u skladu sa zakonom, rekla je premijer Brnabić.

Analiza sive ekonomije u Srbiji pokazuje da je obim sive ekonomije smanjen u prehodnih pet godina među registrovanom privredom sa 21,2 na 15,4 odsto bruto domaćeg proizvoda, ali da i dalje svako treće preduzeće posluje u sivoj zoni.

Analiza pokazuje da je najdominatniji oblik rada mimo propisa zapošljavanje bez ugovora i isplata zarada na ruke.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage