Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

DigitalizacijaiEuprava

13. 12. 2017. Beograd

Autor: Radio Luna Izvor: N1/Beta/RTS

Otvoren prvi Državni data centar

Premijer Srbije Ana Brnabić istakla da će otvaranje data centra omogućiti u budućnosti milionske uštede za državni budžet.

Prvi Državni data centar, u kome je smeštena ključna informaciono-komunikaciona infrastruktura značajna za efikasno funkcionisanje elektronske uprave i razvijanje novih usluga za građane i privredu, otvorena je u Beogradu.

-         Data centar će omogućiti milionske uštede u budućnosti budžetu Srbije, poreskim obveznicima i građanima, rekla je otvarajući Državni data centar premijer Srbije Ana Brnabić.

Istakla je da od sada nijedna državna služba neće imati svoj data centar u nebezbednim slovima već da će oni raditi centralizovano. 

Brnabić je rekla  će korisnici nacionalnog portala eUprava administrativne takse za lična dokumenta, produženje registracije i druge od 720 različiti elektronskih usluga moći da plate u potpunosti elektronski (onlajn), upotrebom platnih kartica "master", "maestro", "visa" i "dina" koje izdaju banke u Srbiji. 

-         Ovo je ključni korak u digitalizaciji, jer se preko portala eUprava prvi put nudi zaokružena elektronska usluga državnih organa, istakla je Brnabić i najavila da će od nove godine usluge na tom portalu biće moguće platiti i integrisanim elektronskim bankarstvom (e-banking) ili elektronskim novcem (eWevallet). 

Direktor Kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović rekao je da se u Državnom data centru nalazi oprema za izdavanje vremenskog žiga i da će do kraja godine biti instalirana i oprema za Centralni sistem elektronskih matičnih knjiga i Centra za informacionu bezbednost državnih organa (CERT).

-         U narednoj godini u ovom objektu će se postepeno smeštati oprema svih državnih organa da bi Kancelarija za IT i e-upravu počela da pruža usluge državnog klauda, rekao je Jovanović i podsetio da preko portala eUprava podatke razmenjuje više od 120 institucija i državnih službi. 

On je kazao da je Državni data izgrađen po najsavremenijom tehničkim i bezbednosnim standardima. 

Projekat Data centra Kancelarija za IT i e-upravu sprovoid sa Telekomom Srbija koji je za projektovanje i primenu tehničke infrastrukture uložio oko devet miliona evra.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage