Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

DigitalizacijaiEuprava

05. 12. 2017. Beograd

Autor: Radio Luna/ foto: Tanjug Izvor: Tanjug/RTV/Geosrbija

Geosrbija.rs - lakše do podataka o nekretninama

Klikom do prostornih podataka o svojim nepokretnostima, parcelama...

Građani Srbije od juče imaju mogućnost da na svojim mobilnim telefonima i računarima, preko sajta geosrbija.rs, dobiju podatke o svojim nepokretnostima, rečeno je na Konferenciji o Nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka, održanoj povodom 180 godina postojanja geodetske delatnosti u Srbiji.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković je istakao da nova digitalna platforma treba da integriše, harmonizuje i standardizuje geoprostorne podatke i da ih dostavi tržištu i ostalim državnim organima.

Prema njegovim rečima, platforma može da ubrza ekonomski prosperitet Srbije i utiče na rast BPD-a i do dva odsto.

-         Dobro organizovani geoprostorni podaci mogu u pojedinim sektorima privrede da povećaju produktivnost za pet do 15 odsto. Procenjeno je da bi to moglo da utiče na povećanje BDP-a i potrošnje od oko sedam odsto, rekao je Drašković, a prenosi RTV. 

Inače, nova Digitalna platforma za Nacionalnu infrastrukturu geoprostornih podataka je počela sa radom u oktobru, a nakon testiranja, zvanično je 4. decembra puštena u rad. 

Stručnjak za zemljišnu administraciju pri Svetskoj banci u Srbiji Olivera Jordanović je istakl atokom konferencije da se od oktobra 2015. godine sprovodi kredit u vrednosti od 44 miliona dolara, koji je više od polovine kredita namenjen za razvoj e-uprave.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage