Naslovna  |  Srbija  |  Sloga: Netačno da je iskorenjeno ekstremno siromaštvo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

13. 02. 2019.

Autor: Radio Luna Izvor: Beta

Sloga: Netačno da je iskorenjeno ekstremno siromaštvo

U sindikatu Sloga kažu da je neistnita tvrdnja premijerke Ane Brnabić da je u Srbiji iskorenjeno ekstremno siromaštvo.

-Tvrdnja da je iskorenjeno ekstremno siromaštvo, kao i da je smanjena stopa rizika od siromaštva, veliko je licemerje, prezir i nipodaštavanje sopstvenog naroda od strane predstavnika vlasti, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je očigledno da premijerka van svog blindiranog auta sa zatamljenim staklima nije skoro prolazila niti šetala kroz grad gde je sedište njenog kabineta.  

-Jer da jeste, videla bi šta je ekstremno siromaštvo na svega nekoliko kilometra od Nemanjine 14, ispred pijace Zvezdara, gde svakog dana na sred Bulevara na stotine siromašnih građana Beograda prodaje polovne stvari iz svojih kuća kako bi preživeli taj dan, ističe se u saopštenju Sloge.

Sindkat je ukazao da esktremnog siromaštva građana nema samo u Beogradu i da je cela Srbija u realnom i velikom siromaštvu i na stotine hiljada građana svake nedelje šetnjama pokazuje nezadovoljstvo koje premijerka očito prezire, budući da je nedavno izjavila da joj smetaju protesti jer je onemogućavaju da radi u tim uslovima.

-Ipak, neki rezultati predsednice vlade u iskorenjivanju siromaštva postoje, a to je iskorenjivanje siromaštva ljudi iz njenog okruženja, odnosno vladajuće većine, naveo je sindikat Sloga.

Krajem prošle godine Republički zavod za statistiku predstavio je istraživanje koje kaže da čak 25,7 građana Srbije živi na granici siromaštva.  To znači da parovi s jednim detetom žive sa tek nešto više od 28.080 dinara mesečno. Uz ovakav podatak o životu na granici bede, Republički zavod za statistiku je dao i pojašnjenje da to ne znači da je svaki četvrti stanovnik Srbije nužno siromašan, već samo ima veći rizik da to bude.

U 2014. je stopa rizika od siromaštva iznosila 25 odsto, naredne godine 26,7 odsto, a 2016. godine 25,9 odsto.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage