Naslovna  |  Srbija  |  PET ambalažu ćemo vraćati u prodavnice?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

05. 02. 2019.

Autor: Radio Luna Izvor: RTS

PET ambalažu ćemo vraćati u prodavnice?

Ministarstvo životne sredine doneće do kraja godine odluku kojom će se građanima u Srbiji omogućiti da u prodavnice vraćaju plastičnu ambalažu uz naknadu trgovaca.

Za sada nije dogovoreno da li će trgovci, kada im se donese ambalaža, kupcima vraćati određen iznos novca ili će se na neki drugi davati naknada za vraćenu PET ambalažu.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je da će se do kraja ove godine doneti odluka o uvođenju sistema za prikupljanje PET ambalaže. Prema njegovim rečima, u toku je izrada studije o takozvanom depozitnom sistemu, koja bi za nekoliko nedelja trebalo da bude predmet javne rasprave.

-Na kraju ćemo doneti odluku ali ovako više ne može da bude niti će biti. Naša odluka će biti zasnovana na interesu da Srbija bude potpuno čista, napominje ministar. Posle javne rasprave ministarstvo će doneti odluku, a Trivan očekuje da do kraja godine to pitanje bude "otvoreno i zatvoreno". Govoreći o efektima naplate plastičnih kesa u prodavnicama, kaže da je ova mera smanjila njihovo korišćenje za 70 odsto u Srbiji.

-Još nisam sasvim zadovoljan. Biću zadovoljan kada plastiku tog tipa potpuno izbacimo iz upotrebe, ili svedemo na minimum, rekao je ministar.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage