Naslovna  |  Srbija  |  Prestala da važi uredba o socijalnom hlebu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

01. 02. 2019.

Autor: Radio Luna Izvor: Tanjug

Prestala da važi uredba o socijalnom hlebu

Vlada Srbije nije produžila Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna tipa 500 koja je određivala maksimalnu cenu vekne od 46 dinara.

Vlada Srbije nije produžila Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna tipa 500 koja je određivala maksimalnu cenu vekne od 46 dinara.

Tako je prestala da važi odluka doneta još 2010. godine, zbog koje je Evropska komisija često imala primedbe jer je to bilo administrativno regulisanje cene nekog proizvoda. 

Po rečima ministra trgovine Rasima Ljajić, on ne očekuje povećanje cene hleba, jer u prodavnicama ima hleba koji se prodaje za 30 ili 40 dinara po vekni.

-Ukoliko ovo proizvođači iskoriste ili dođe do bilo kakvih poremećaja na tržištu, spremni smo da uredbu vratimo, izjavio je Ljajić.

Prema Uredbi o socijalnom hlebu, koja je poslednji put, pre ukidanja, objavljena u avgustu prošle godine, navedeno je da je proizvođačka cena hleba 38,68 dinara po vekni. 

Proizvođači su bili u obavezi da proizvedu i stave u promet najmanje 30 odsto belog hleba u odnosu na ukupnu dnevnu proizvodnju.

Predstavnik Žitounije Zdravko Šajatović rekao je da nijedna od država u okruženju ne ograničava cenu hleba koji je, po njihovim informacijama, najjeftiniji u Srbiji i Makedoniji. U Hrvatskoj je dvostruko skuplji, a u Sloveniji čak četiri puta.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage