Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

21. 01. 2019.

Autor: Radio Luna Izvor: www.paragraf.rs

Preventiva košta manje od lečenja

Građane koji se ne odazovu na skrining preglede, u budućnosti bi ta odluka mogla da košta. I to ukoliko se razbole.

Korisnici zdravstvenog osiguranja koji budu pozivani na skrining preglede, a ne odazovu se ili ne dostave opravdanje za izostanak, ukoliko se razbole, plaćaće do 35 odsto pune cene lečenja, piše u Predlogu zakona o zdravstvenom osiguranju, koji je stigao u Narodnu skupštinu 8. januara ove godine.

Cilj ovakvog predloga nije kažnjavanje građana, već namera da se podigne svest o preventivnim pregledima, odnosno skrininzima. I za građane, ali i za državu najbolje da se bolest otkrije na vreme i spreči.

-Najmanje 65 odsto izdvaja se iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja za lečenje bolesti čije je rano otkrivanje predmet ciljanog preventivnog pregleda, odnosno skrininga. Ukoliko se osigurano lice nije odazvalo ni na jedan poziv u okviru jednog ciklusa pozivanja, niti je svoj izostanak opravdalo, a ta bolest je dijagnostifikovana u periodu do narednog ciklusa pozivanja, navedeno je u predlogu zakona. U prevodu, ukoliko se osiguranik razboli, plaćaće do 35 odsto usluge lečenja.

Prema evidenciji, građani Srbije nisu bili ažurni kada je skrining u pitanju. Tako da od raka dojke, debelog creva i grlića materice godišnje oboli oko 33.000 ljudi. Prema rečima lekara na poziv za skrining mamografiju odazove se svaka druga ili čak svaka treća pozvana žena starosti od 50 do 69 godina.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage