Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

17. 01. 2019.

Autor: Radio Luna Izvor: RTS

E-prijavljivanje sezonskih radnika

Predstavljen portal www.sezonskiradnici.gov.rs za elektronsko prijavljivanje sezonaca u poljoprivredi.

Ministarstvo poljoprivrede je u saradnji sa NALED-om predstavilo elektronski sistem za prijavljivanje sezonskih radnika u poljoprivredi odnosno portal www.sezonskiradnici.gov.rs, koji će obezbediti radnicima da imaju sva prava.

Za proceduru prijave i odjave radnika potrebno je manje od 10 minuta, nezavisno od toga da li se radnik prijavljuje na jedan dan ili na mesec dana.

Svi radnici prijavljeni preko tog portala imaju pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i osiguranje slučaju povrede na radu. Mesečni izdaci poslodavaca na ime poreza i doprinosa po sezonskom radniku u proseku iznose 6.000 dinara (300 dinara po danu), dok su pre bili 10.200 dinara. Poslodavac može da angažuje jednog radnika najviše 120 dana u kalendarskoj godini, računajući zbir dana angažovanja preko portala i ugovora o PPP poslovima.

Poslodavcima se smatraju pravna lica, preduzetnici, kao i fizička lica odnosno poljoprivrednici. Poslodavci i radnici zaključuju usmeni ugovor koji stupa na snagu momentom prijave preko onlajn portala.

Portal je predstavljen u prisustvu premijerke Ane Brnabić na konferenciji u okviru projekta Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika u poljoprivredi, a prisustvovali su i ministar poljprivrede Branislav Nedimović, ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđević, ambasador Nemačke Tomas Šib i direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Predstavnici NALED-a su o pojednostavljenoj proceduri prijavljivanja radnika govorili u Užicu još u okrobru 2017. godine o čemu je pisao naš portal.


Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage