Naslovna  |  Srbija  |  Ministar Đorđević: Proširićemo programe prekvalifikacija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

15. 01. 2019.

Autor: Radio Luna Izvor: Tanjug

Ministar Đorđević: Proširićemo programe prekvalifikacija

Akcioni plan za 2019. godinu predviđa manji broj IT stručnjaka nego što je planirano

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da prekvalifikacija u oblasti IT daje dobre rezultate, ali da akcioni plan ipak predviđa manje stručnjaka u ovoj oblasti nego što je planirano. On je zadao direktorima Nacionalnih službi za zapošljavanje da anketiraju poslodavce i saznaju koja su im zanimanja potrebna.

-Uradili smo akcioni plan za 2019. godinu. U njemu ima nešto manje IT stručnjaka nego što je ranije bilo planirano, ali je sada dosta drugih zanimanja koja nedostaju i biće u našem fokusu, rekao je Đorđević i dodaje da je potrebno da se program prekvalifikacije proširi i na druga zanimanja. 

Direktori Nacionalnih službi za zapošljavanje bi po savetu ministra trebalo da anketiraju poslodavce i saznaju koja su im zanimanja potrebna. 

Prekvalifikacije će posebno biti usmerene na ljude koji su završili gimnazije i nisu nastavili fakultet, te će prekvalifikacijom moći da dođu do zanimanja. 

Zamenik direktora NSZ Petar Jarić kaže da se na evidenciji Nacionane službe za zapošljavanje trenutno nalazi manje od 550.000 ljudi dok je pre četiri godine bilo 750.000 ljudi. 

Najtraženiji profili su kuvari, konobari, vozači, operateri na CNC mašinama, zavarivači, mašinski tehničari. Što se tiče visoke stručne spreme traženi su ekonomisti, inženjeri mašinstva, profesori stranih jezika, lekari sa određenim specijalizacijama.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage