Naslovna  |  Srbija  |  Veterinarska inspekcija pojačava kontrole
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

17. 12. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: www.minpolj.gov.rs

Veterinarska inspekcija pojačava kontrole

Skreću pažnju potrošačima da hranu životinjskog porekla kupuju na mestima koja su pod nadzorom veterinarske inspekcije i da obrate pažnju na označavanje i deklarisanje hrane u prometu

Veterinarski inspektori Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su najavili da će pojačati nadzor nad prometom hrane životinjskog porekla u vreme nastupajućih praznika.

Oko 1.300 nepravilnosti je utvrdila Veterinarska inspekcija od početka januara do kraja novembra, tokom 7.340 redovnih i vanrednih službenih kontrola nad proizvodnjom i prometom hrane životinjskog porekla u specijalizovanim maloprodajnim objektima, pijacama samoposlugama, prodavnicama delikatesa, ugostiteljskim i objektima brze hrane u 25 upravnih okruga.

-         Tom prilikom naređeno je 1.231 korektivnih mera, izdato je 1.039 rešenja i podneto je 232 prijave nadležnim prekršajnim i privrednim sudovima. Razlog povlačenja hrane je najčešće nedostatak sledljivosti u proizvodnji i prometu, nepostojanje propisane deklaracije na proizvodima, istek roka trajanja proizvoda, ali i mikrobiološki parametri iznad referentnih vrednosti za određenu hranu. Navedeni efekti službenih kontrola hrane predstavljaju rezultat povećanog obima vanrednih nadzora u prometu koji su izvršeni, naročito sa uzorkovanjem radi kontrole bezbednosti hrane, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Iznos kazni je predviđen Zakonom o bezbednosti hrane i za pravna lica i iznosi od 300.000 do tri miliona dinara, za preduzetnike od 250.000 do 500.000 dinara, za fizička lica od 30. do 50.000 dinara.

-         Skrećemo pažnju potrošačima da hranu životinjskog porekla kupuju na mestima koja su pod nadzorom veterinarske inspekcije, kao i da obrate posebnu pažnju na označavanje i deklarisanje hrane u prometu, kao i da ne kupuju hranu životinjskog porekla na neregistrovanim mestima odnosno da se u potpunosti ponašaju sa pažnjom dobrog kupca, te da svaku uočenu nepravilnost bez odlaganja prijave nadležnom veterinarskom inspektoru, apeluju iz Ministarstva poljoprivrede.

Podsećaju da Veterinarska inspekcija kontinuirano, samostalno, organizovano i kontrolama po prijavama potrošača, obavlja stalni nadzor u objektima koji proizvode, skladište i stavljaju u promet hranu životinjskog porekla.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage