Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

11. 12. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: N1, VESTI online, RTV

Opet prazne klupe?

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, GSPRS Nezavisnost, Sindikat radnika u prosveti Srbije i Sindikat obrazovanja Srbije najavili su protest za danas (11. decembar) u 12 sati ispred Vlade Srbije, uz skraćenje časova od 30 minuta.

Predstavnici prosvetnih radnika opet najavljuju štrajk. Razlozi su, po njihovom mišljenju, brojni. Niske plate, zastoji u pregovorima oko uvođenja platnih razreda i grupa, izostanak potpisivanja posebnog kolektivnog ugovora.

- Jedanaesti decembar će izgledati tako što će časovi u školama članicama biti skraćeni na 30 minuta. To je naš jasni apel da prestati nećemo, da smo vrlo svesni onoga šta se dešava srpskom obrazovanju, kaže predsednica USPRS Jasna Janković.

Prosvetni radnici tvrde da ih je država izigrala i podsećaju da su 4. oktobra postigli dogovor sa Ministarstvom prosvete da im zarada bude 50 odsto viša nego u javnim službama, što je i bio povod za obustavu štrajka. Nakon toga, kažu da su iz medija saznali da će im plata biti uvećana za 9 odsto što je, kako ocenjuju, neprihvatljivo.

Štrajk upozorenja održan je i 29. novembra kada su izostali prvi časovi u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni. Prosvetari su nezadovoljni zbog najave da će primena Zakona o sistemu plata u javnom sektoru biti odložena za 1. januar 2020. godine.

Predstavnici svih prosvetnih sindikata su najavili da će radikalizovati proteste u 2019. godini ukoliko država i dalje nastavi da ćuti na njihove zahteve.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage