Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

10. 12. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna/Tanjug

Pojačane kontrole do 16. decembra

Podsećaju vozače da svaka kontrola vozača, odnosno vozila, podrazumeva i obavezno alkotestiranje vozača.

Saobraćajna policija sprovodiće do 16. decembra akciju pojačane kontrole na putevima koja će biti usmerena prvenstveno na vožnju u alkoholisanom stanju i pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

-         Vožnja pod uticajem alkohola ne samo da negativno utiče na funkcije neophodne za bezbedno korišćenje puta, u prvom redu na čulo vida i brzinu reakcije, već i na pogrešno rasuđivanje, koje često vodi ka činjenju drugih prekršaja, kao što su prekoračenje dozvoljene brzine ili nekorišćenje sigurnosnih pojaseva, navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

MUP navodi da je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, više od 1.920 vozača isključeno iz saobraćaja u toku akcije u istom periodu prošle godine.

Podsećaju da su 404 vozača tada zadržana na trežnjenju u službenim prostorijama zbog upravljanja vozilom u stanju teške, veoma teške ili potpune alkoholisanosti.

Od početka ove godine 41.000 vozača isključena je iz saobraćaja zbog vožnje u alkoholisanom stanju, kažu u Upravi saobraćajne policije koja ove nedelje sprovodi akciju pojačane kontrole vozača na dejstvo alkohola koja je istovremeno u toku u 29 zemalja Evrope.

Kako je za TV Prva rekao Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije, posebno je poražavajuće da je među njima oko 1.500 vozača koji su vozilom upravljali sa više od dva promila alkohola u krvi, što se tretitra kao nasilnička vožnja koja se po zakonu kažanjava zatvorom od 30 do 60 dana i novčanom kaznom od 120.000 do 140.000 dinara.

Akcija se održava u 29 država članica organizacije Mreža saobraćajnih policija Evrope TISPOL.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage