Naslovna  |  Srbija  |  Skupština Srbije usvojila budžet za narednu godinu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

07. 12. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Beta

Skupština Srbije usvojila budžet za narednu godinu

Skupština Srbije usvojila je budžet za 2019. godinu kojim su predviđeni prihodi od 1.246,2 milijarde dinara, a rashodi 1.269,1 milijardu, tako da će deficit biti 22,9 milijardi, što je 0,4 odsto očekivanog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Budžet je projektovan na osnovu procene da će rast BDP-a dogodine biti 3,5 odsto, a da će inflacija iznositi 2,3 odsto.

U budžetu je predviđen novac za povećanje plata u javnom sektoru od sedam do 12 odsto, tako da će ukupan fond za plate na svim nivoima vlasti dogodine za 33 milijarde biti veći nego ove godine, dok će za penzije izdvajanja iz budžeta i PIO fonda biti veća za 35 milijardi dinara.

Skupština Srbije usvojila je Zakon o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja koji predviđa uvođenje centralne baze podataka o obveznicima doprinosa za socijalno osiguranje, poslodavcima i osiguranicima.

Centralni registar imaće Upravni odbor koji imenuje i razrešava Vlada Srbije na četiri godine i direktora kojeg Vlada imenuje i razrešava na pet godina. Centralni registar preuzima poslove vođenja registra u roku od godinu dana od stupanja na snagu zakona, a najkasnije od 1. januara 2020. godine.

Zakon stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

Za kapitalne investicije predviđeno je 165,5 milijardi dinara, što je 30 odsto više nego u ovoj godini.

Poslanici više opozicionih grupa napustili su sednicu, nezadovoljni što je razmatranje svih tačaka dnevnog reda bilo objedinjeno, a vreme za polemiku u pojedinostima je trošeno samo na prvu tačku.

Oni su tokom noći u Skupštini Srbije držali konferencije za novinare na kojima su govorili o budžetu i drugim predloženim zakonima, ukazujući da im to nije bilo omogućeno u plenumu.


 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage