Naslovna  |  Srbija  |  Krivična prijava zbog slanja pisama penzionerima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

04. 12. 2018.

Izvor: B92/Nedeljnik

Krivična prijava zbog slanja pisama penzionerima

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka je podneo prijavu protiv NN službenog lica u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje zbog toga što je neovlašćeno saopštilo Srpskoj naprednoj stranci (SNS) podatke o ličnosti korisnika penzija u Srbiji.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka Rodoljub Šabić podneo je krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv NN lica.

Kako se navodi u saopštenju, Šabiću se obratilo više građana, navodeći da su korisnici penzija i da im je poštom stiglo pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sa oznakom SNS na koverti, adresirano na njih, iz čije sadržine se zaključuje da je upućeno korisniku penzije.

-Republički fond za PIO na zahtev Poverenika da se izjasni da li je učinio dostupnim SNS, predsedniku Srbije ili trećem licu podatke o imenima, prezimenima i adresama korisnika penzija u Srbiji, te koji je pravni osnov i svrha činjenja dostupnim ovih podataka, nije odgovorio. Nije to učinio ni nakon urgencije, sve do dana podnošenja ove krivične prijave, zbog čega će protiv odgovornih lica u fondu Poverenik podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, dodaje se u saopštenju.

Generalni sekretarijat predsednika odgovorio je Povereniku da uopšte nije obrađivao, odnosno pribavljao te podatke.

-SNS na pitanja da li je, na koji način i kada pribavila podatke o imenima, prezimenima i adresama korisnika penzija koji su dobili predmetno pismo, te po kom pravnom osnovu su predmetni podaci pribavljeni, odgovorila je Povereniku da su ti podaci: Dobijeni iz baze članstva SNS, kao i kroz akcije i štandove koje smo sprovodili poslednjih deset godina, naveo je Poverenik.

Poverenik je zatražio izjašnjenje od Javnog preduzeća Pošte Srbije koja je potvrdila autentičnost dokumenta, odnosno činjenicu da je SNS obavestila Poštu o planiranoj otpremi oko milion i sedamsto hiljada pošiljaka adresovane direktne pošte.

-Budući da navedeni broj potpuno korespondira sa ukupnim stvarnim brojem korisnika penzija u Srbiji, a da se lični podaci tolikog broja lica ne mogu pribaviti na način opisan u izjašnjenju SNS, Poverenik je podneo krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, pojašnjeno je u saopštenju.

 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage