Naslovna  |  Srbija  |  Žene u Srbiji imaju oko 16 odsto manju platu od muškaraca
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

05. 11. 2018.

Autor: FoNet Izvor: FoNet/N1

Žene u Srbiji imaju oko 16 odsto manju platu od muškaraca

Žene u Srbiji zarađuju oko 16 odsto manje od muškaraca, u odnosu na 16,3 odsto, koliki je evropski prosek, izjavila je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za radnu ravnopravnost.

"U danu kada Evropska unija obeležava Dan jednakih zarada, jer od danas pa do kraja godine Evropljanke rade za džabe, ne mogu, a da ne skrenem pažnju na sličan položaj naših žena. Nažalost, ne razlikujemo se od evropskog proseka, s obzirom da i žene u Srbiji zarađuju oko 16 odsto manje od muškaraca, u odnosu na 16,3 odsto koliki je evropski prosek. To moramo da promenimo", rekla je Mihajlović, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je istakla da su razlozi zbog kojeg su žene manje plaćene višestruki i da je neophodno da menjamo navike i patrijarhalne obrasce prisutne u svakom društvu.

"Žene, iako većinski završavaju fakultete, rade u manje plaćenim sektorima, dok ih je u onim perspektivnijim poput IT znatno manje. Pored toga, žene su te koje brinu o članovima porodice, pa su češće prinuđene da odsustvuju s posla i u najvećem procentu odlaze na plaćeno odustvo zarad brige o deci. Kao što treba da ih ohrabrimo da uđu u svet prirodnih i tehničkih zanimanja, isto tako treba da promovišemo ekonomiju roditeljstva i ulogu očeva u odgajanju dece", rekla je Mihajlović.

Dodala je i da žene dvostruko više rade i kod kuće i da na tom neplaćenom radu provedu 40 dana godišnje.

"U odnosu na muškarce koji na kućne poslove sedmično potroše 10 sati, žene nakon radnog vremena na poslu provedu još 22 sata u nedelji obavljajući kućne obaveze. Uz platni jaz koji postoji, žene bi morale da rade 40 dana duže da bi dostigle zaradu koju imaju muškarci", zaključila je Mihajlovićeva, navedeno je u saopštenju.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage