Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

23. 10. 2018.

Autor: J.P. Izvor: Radio Luna/Beta/Tanjug

Grejanje na drvo najmanje košta

Pelet jeftiniji, lož ulje poskupelo u odnosu na prošlu godinu

Najniže troškove energije za grejanje prosečnog stana u ovogodišnjoj grejnoj sezoni imaće domaćinstva koja se greju na drvo, u mestima u Srbiji gde se ono nabavlja po nižim cenama, 4.550 dinara po metru kubnom, i koja koriste peći veće energetske efikasnosti, npr. 65%, saopštila je Agencija za energetiku Srbije.

Procenjuju da je potrebno izdvojiti 37.500 dinara za nabavku goriva da bi se izolovan stan od 60 kvadratnih metara grejao 16 sati dnevno, 180 dana.

Sa skupljim ogrevnim drvetom i pećima niže efikasnosti, troškovi grejanja mogu rasti do 60.000 dinara.

-         Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje, naveli su iz Agencije za energetiku.

Cena lož ulja je porasla za 41 odsto u odnosu na prošlu godinu. Prema procenama Agencije za energetiku, da bi se nabavilo lož ulje za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone je potrebno izdvojiti 146.000 dinara, za propan butan gas 132.000 dinara, dok će oko 128.000 dinara koštati grejanje na struju.  

U slučaju da se koristi jeftina noćna električna energija, troškove od 48.000 dinara imaće korisnici termoakumulacionih peći.

-         Dopunjavanje TA peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno uvećava troškove za 44 odsto, što je skuplje od većine alternativnih goriva, naveli su iz Agencije za energetiku.

Cene peleta su niže za osam odsto u odnosu na prošlogodišnje. Grejanje peletom koštaće godišnje oko 61.000 dinara,  napominju iz Agencije, u slučaju da se koriste efikasne peći konstruisane za to gorivo.

Za nabavku uglja ove grejne sezone je potrebno izdvojiti do 52.000 dinara po domaćinstvu. Oko 10.000 dinara, u odnosu na ugalj, biće niži troškovi grejanja na prirodni gas tokom zimske sezone.

Ušuškajte prostor

Za promenu načina grejanja, ugradnju instalacija centralnog grejanja, nabavku peći, periodične preglede ložišta i održavanje biće potrebno izdvojiti dodatan novac. Agencija za energetiku je savetovala građane da u tom slučaju potraže pomoć stručnjaka, da se odluče za kupovinu energetski efikasnijih peći i kotlova. Preporučuju građanima da izoluju stambeni prostor, zamene stolariju, promene prozore i što efikasnije koriste ogrevno drvo.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage