Naslovna  |  Srbija  |  Od raka dojke u Srbiji umru četiri žene dnevno
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

16. 10. 2018.

Autor: Beta Izvor: Beta

Od raka dojke u Srbiji umru četiri žene dnevno

Predstavnici Srpskog foruma protiv raka dojke - "Evropa Dona Srbija", upozorili su da se u Srbiji godišnje otkrije 4.600 žena obolelih od raka dojke, što znači da se dnevno dijagnostikuje 13 obolelih, a izneli su i da svakog dana od te bolesti umru po četiri žene.

Ta organizacija je priredila tribine širom Srbije pod nazivom "Zdravi načini života za zdravlje dojki - Napravi pravi izbor" da bi informisala žene o značaju prevencije i zdravih životnih navika.

Faktori rizika za oboljevanje od raka dojke - na koje se može uticati - jesu pravilna ishrana i fizička aktivnost u održavanju normalne telesne težine, a važno je odazivati se na pozive za preventivni pregled radi eventualnog otkrivanja oboljenja.

Procene su, kako je navedeno u saopštenju "Evropa Dona Srbije", da je 10 do 16 odsto svih maligniteta dojke prouzrokovano fizičkom neaktivnošću, da gojaznost i prekomerno povećanje težine, zajedno s fizičkom neaktivnošću, 25 do 33 odsto doprinose oboljevanju od raka dojki, a i da je mamografija najbolji metod za rano otkrivanje raka dojke.

"Redovni mamografski pregledi se preporučuju svim ženama starijim od 50 godina", rekla je Ana Jovićević iz Institututa za onkologiju i radiologiju Srbije.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage