Naslovna  |  Srbija  |  IT stručnjaci gostujući predavači u gimnazijama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

19. 09. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Beta

IT stručnjaci gostujući predavači u gimnazijama

Predstavnici privrede, stručnjaci za informacione tehnologije biće gostujući predavači u IT odeljenjima u gimnazijama u Srbiji.


Javnom času u gimnaziji Patrijarg Pavle u Beogradu prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, član Upravnog odbora Inicijative "Digitalna Srbija" Dragan Tomić i direktor Fondacije Petlja Nebojša Vasiljević. 

To je bilo prvo u nizu predavanja koja će gostujući predavači, IT stručnjaci zaposleni u kompanijama članicama Inicijative "Digitalna Srbija" držati do kraja školske godine zajedno sa predmetnim nastavnicima u gimnazijskim IT odeljenjima.

- Ove školske godine oformljena su 44 IT odeljenja, što je pet puta više u odnosu na prošlu godinu. Ovaj veliki iskorak bio je pre svega rezultat naše kampanje čiji je cilj bio da motiviše što više dece da upišu IT odeljenja", kazala je premijerka. 
Ona je navela da je kampanja sprovedena u partnerstvu sa Inicijativom Digitalna Srbija i Fondacijom Petlja. 

-Bio je to pravi primer kako javni, civilni i privatni sektor mogu zajedno da rade u javnom interesu, istakla je Brnabić.

Dodala je da se radi na modernizaciji obrazovanja i podsticanju logičkog razmišljanja mladih, umesto učenja činjenica napamet. 

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da se projekat IT odeljenja sprovedi uspešno, odnosno da su prijemni ispiti, kao i današnje prvo obraćanje o značaju toga za učenike prošli bez ikakvih problema.
 
-Ono što je jako važno dokazali smo da gumnazija može da bude stratetški bitnija škola, kako je to strategija predvidjala i mi smo već došli do toga da je 25,5 odsto učenika u gimnazijama. Znači, već smo za tri i po odsto popravili ono što se govorilo da je nemoguće. Uz to ide i reforma prve godine gimnazije što će dati jedan nov kvalitet i što ćemo analizirati iduće godine, naveo je Šarčević. 

Član Upravnog odbora Incijative Digitalna Srbija Dragan Tomić je rekao da će jedna od aktivnosti u kampanji Budimo pametni, koja je pokrenuta pre par dana, biti i uključivanje gostujućih predavača iz privrede u rad IT odeljenja u gimnazijama. 

-Do kraja godine IT stručnjaci iz kompanija koje su članice Inicijative Digitalna Srbija posetiće svako IT odeljenje i održaće predavanje o praktičnoj strani programiranja. Dodatno, Fondacija Petlja, koja je do sada bila prepoznatljiva po besplatnim materijalima za učenje programiranja u osnovnoj školi, od ove godine obezbedila je materijale i za prvi razred gimnazije, izjavio je Tomić.

Direktor Fondacija Petlja Nebojša Vasiljević rekao je da je ta organizacija pre svega kroz kreiranje besplatnih i svima dostupnih onlajn materijala za učenje programiranja pruža podršku uvodjenju nastavne teme Računarstvo u osnovne škole. 

Na današnjem času je Miroslav Grbić, programer zaposlen u Majkrosoftovom Razvojnom centru, razgovarao sa učenicima o razvoju veštačke inteligencije u Srbiji i njenim različitim primenama. 


Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage