Naslovna  |  Srbija  |  Evropski standardi za dečja igrališta od 23. novembra
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

03. 09. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Tanjug/Blic

Evropski standardi za dečja igrališta od 23. novembra

Odgovornost je, kaže pomoćnik ministra, na vlasniku, što je u najvećem broju slučajeva lokalna samouprava koja će i finansirati prilagođavanje igrališta evropskim standardima.

Od 23. novembra na snagu stupa Pravilnik o bezbednosti dečijih igrališta, kojim se uvode standardi za izgled i bezbednost svakog dečijeg igrališta kako bi se povećala bezbednost dece.

Pomoćnik ministra privrede i šef sektora za kvalitet i bezbednost proizvoda Aleksandar Starčević za Tanjug kaže da će sva igrališta biće unificirana i uređena po evropskim standardima.

Kako prenosi Tanjug, podloga na igralištima moraće da bude mekana, od prirodnih materijala poput peska, trave, šljunka do gume, dok će sprave biti drvene i kreativne kako bi razvijale motoriku dece.

-         Pravilnik je definisao da će biti potrebno tri godine da se sva igrališta dovedu u ispravno stanje, to znači da će nova da se izrađuju u skladu sa standardima, a stara će za te tri godine morati da se prilagode, rekao je Starčević.

Nakon isteka propisane tri godine, igrališta koja se ne budu dovela u ispravno stanje biće zabranjena za korišćenje, a lokalne samouprave biće u obavezi da vode evidenciju i da obaveštavaju ministarstvo o tome kako će i kada izvršiti prilagodjavanje postojećih igrališta kako bi što manji broj igrališta bio zatvoren.

Kada je u pitanju nadležnost za kontrolu stanja na igralištima, Starčević kaže da je u najvećoj meri za to zadužena tržišna inspekcija, ali i komunalna koja će raditi u saradnji sa lokalnim samoupravama i po njihovim nalozima.

Odgovornost je, kaže on, na vlasniku, što je u najvećem broju slučajeva lokalna samouprava koja će i finansirati prilagođavanje igrališta evropskim standardima.

U situaciju da neko želi da donacijom izgradi igralište, vlasnik parcele na kojoj se gradi je obavezan da i takvo igralište prilagodi pravilniku, a kada dođe do oštećenja sprava i drugih elemenata u okviru igrališta troškove popravke snosiće osiguravajuće kuće.

-         Lokalne samouprave i ostali vlasnici moraju da osiguraju sve na igralištu i oni će eventualna oštećenja da naplaćuju od osiguravajućih kuća, a policija i tužilaštvo će da nalaze izgrednike. Sprave koja nisu ispravne treba da se uklone ili poprave, a kazne za kršenje pravila definisane su nadzorima tržišne i komunalne inspekcije, objašnjava Starčević.

Pravilnik je stupio na snagu 25. avgusta.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage