Naslovna  |  Srbija  |  Osnivači Saveza za Srbiju: Hoćemo da menjamo Srbiju svesni da se i sami moramo menjati
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

02. 08. 2018. Šabac

Autor: Radio Luna/Beta Izvor: Beta

Osnivači Saveza za Srbiju: Hoćemo da menjamo Srbiju svesni da se i sami moramo menjati

Razgovori sa građanima počeli u Šapcu gde je predstavljen i program od 30 tačaka budućeg Saveza za Srbiju

Osnivači opozicionog Saveza za Srbiju su u Šabačkom pozorištu u razgovoru s građanima predstavili 30 tačaka svog programa, uz poruku da je neophodno njihovo celokupno sprovođenje da bi Srbija postala normalna i uređena država.

Bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je rekao da Srbija pod naprednjačkom vlašću nazaduje i da to treba da se promeni.

-              Zato smo se okupili, a ne zato što hoćemo da smenimo Vučića. Mi hoćemo da menjamo Srbiju svesni da se i mi sami moramo menjati, rekao je Đilas, upitan zašto je insistirao na ujedinjavanju opozicije.

Savez za Srbiju, prema rečima lidera Demokratske stranke Zorana Lutovca, teži da Srbiju učini državom vladavine prava, slobode medija i nezavisnog sudstva i da će tada biti znatno bliže EU u vrednosnom i institucionalnom smislu, za šta se i DS zalaže.

Govoreći o stavu Saveza o pitanju Kosova i Metohije, lider Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je da bi Srbija saglašavanjem sa članstvom Kosova u UN de fakto priznala samoproglašenu nezavisnost Kosovo, odričući se trajno ne samo teritorije, nego i mogućnosti da brine o ljudima, srpskim svetinjama, imovini i prirodnim bogatstvima.
-            Zalažemo se za nastavak dijaloga u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, naveo je Jeremić.


Upitan kako su različite stranke poput Levice Srbije i pokreta Dveri uspele da se slože, predsednik Levice Srbije Borko Stefanović kazao je da mora postojati saglasnost oko bitnih stvari za normalan svakodnevni život građana.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović je rekao da se niko ne odriče razlika, već da je bitno ko želi normalnu Srbiju, kako je objasnio, u vremenu u kojem su građani sve siromašniji i jeftina radna snaga, u kojem deca odlaze u inostranstvo. On je rekao da svi osnivači Saveza zadržavaju svoj program i autonomiju u delovanju, ali da je Srbiji potrebna nova politička scena i da je dobija, formiranjem Saveza za Srbiju.

Predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije Milan Stamatović govorio je o decentralizaciji i potrebi da opštine imaju veća ovlašćenja, dok je predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović objasnio stav Saveza o potrebi za stvaranje uslova za fer i poštene izbore i da se Savez mora izboriti da bude predstavljen u programima javnih sevisa RTS-a i RTV-a.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je rekao da se u tom gradu građani na referendumima izjašnjavaju o tome kako će biti potrošen novac koji su dali kroz poreze, ističući da je to način da ljudi povrate veru u to da zajedno sa svojim sugrađanima mogu postići važne stvari, što je jedan od ciljeva Saveza za Srbiju.

Kako prenosi Beta, pre početka skupa, ispred pozorišta u Šapcu, okupilo se oko tridesetak članova Srpske napredne stranke iz Šapca i okolnih mesta i vređalo osnivače Saveza za Srbiju i uzvikivali Izdali ste Srbiju, prodali ste Kosovo.

Podsetimo, osnivači Saveza za Srbiju su najavili da će tokom avgusta razgovarati sa građanima širom zemlje, kako bi zajedno pripremili plan nastupa tog opozicionog saveza.

Inače, na Zlatiboru je sredinom jula održan sastanak lidera opozicionih stranaka koje će činiti Savez za Srbiju. Na tom skupu je usvojen program u 30 tačaka koji bi trebalo da bude okosnica političkog delovanja tog saveza. Na tom skupu, koji je održan u hotelu Palisad, učestvovali su Dragan Đilas, Vuk Jeremić (Narodna stranka) Zoran Lutovac (DS), Borko Stefanović (Levica Srbije), Milan Stamatović (Zdrava Srbija), Dušan Petrović (ZZS), Miloš Jovanović (DSS), Boško Obradović (Dveri), Slaviša Ristić (Otadžbina) i predstavnici sindikata Sloga.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage