Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

01. 08. 2018. Užice

Autor: Radio Luna Izvor: ZZJZ Užice/Radio Luna

U toku Svetska nedelja dojenja

Dojenje je temelj života, podsećaju zdravstvene ustanove tokom Svetske nedelje dojenja. Oko 12,8 odsto porodilja u Srbiji hrani svoje bebe isključivo majčinim mlekom tokom prvih šest meseci.

Dojenje je temelj života, tema je literarnog i likovnog konkursa, namenjenog deci predškolskih ustanova i osnovcima u Srbiji, kojeg je Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut raspisao povodom Svetske i Nacionalne nedelje dojenja.

-         Cilj konkursa je da se podstakne zdravstveno- vaspitni rad u predškolskim ustanovama i osnovnim školama na temu podrške dojenju kao najoptimalnijem načinu ishrane novorođenčadi i odojčadi, navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje Užice. 

Svetska nedelja dojenja se svake godine od 1. do 7. avgusta obeležava u više od 170 zemalja sveta kako bi se povećalo znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju kojim se obezbeđuje najoptimalnija ishrana, pravilan rast i razvoj, zaštita i unapređenje zdravlja i deteta i majke.

-         Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine. I sastav i količina majčinog mleka prilagođeni su uzrastu deteta i njegovim potrebama. Sisanjem, osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije. Dojenje je ključni faktor preživljavanja, zdravlja i blagostanja odojčadi i majki i predstavlja vitalni deo održivog razvoja i značajnu komponentu globalne akcije okončanja poremećaja uhranjenosti, navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje Užice.

Nacionalna nedelja promocije dojenja u Srbiji, pod sloganom Dojenje – temelj života, biće obeležena od 1. do 7. oktobra, 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće.

Inače, Svetska zdravstvena organizacija i UNICEF preporučuju rano započinjanje dojenja, prvi podoj u roku od jednog sata od porođaja, te isključivo dojenje tokom prvih šest meseci života bebe, a posle 24. nedelje, kako preporučuju, neophodno je uz dojenje započeti sa uvođenjem nemlečne dohrane.

Svetska zdravstvena skupština teži cilju da do 2025. godine bude najmanje 50 odsto isključivo dojene dece.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage