Naslovna  |  Srbija  |  Avgust u Srbiji biće uz osam do 15 tropskih dana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

31. 07. 2018.

Autor: Radio Luna/Beta Izvor: Beta

Avgust u Srbiji biće uz osam do 15 tropskih dana

Tropski dani sa maksimalnom temperaturom vazduha od 30 stepeni i više

Temperatura vazduha u Srbiji biće ispod prosečne za oko dva stepena do kraja prve dekade avgusta, potom u granicama proseka od 21 do 26 stepeni, a u planinskim predelima od 15 do 19 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Tokom predstojećeg meseca u nižim predelima su moguće do dve tropske noći, a u Beogradu šest takvih noći, s minimalnom temperaturom vazduha od 20 stepeni i više.


Očekuje se da količina padavina u avgustu u većem delu Srbije bude iznad prosečnih vrednosti: u nižim predelima 50 do 90 milimetara kiše, a na planinama od 80 do 100 milimetara. Prema prognozi za avgust, u nižim predelima će biti od 8 do 15 dana sa padavinama, a u brdsko-planinskim krajevima od 9 do 12 dana.

U septembru se u celoj Srbiji očekuje srednja temperatura vazduha u granicama višegodišnjeg proseka, od 15 do 18 stepeni, a u planinskim predelima od 9 do 13 stepeni.

U nižim predelima, u septembru se očekuju do tri tropska dana i od 11 do 15 letnjih dana, s maksimalnom temperaturom vazduha od 25 stepeni i više.

U septembru će količina padavina u većem delu Srbije biti u granicama višegodišnjeg proseka, na severu veća. U nižim predelima pašće 50 do 70 milimetara kiše, a na planinama do 90 milimetara. Očekuje se da u septembru u nižim predelima bude od 8 do 12 dana dana sa padavinama, a u brdsko-planinskim krajevima do 13 dana.

U periodu od 1. juna do 25. jula najniža srednja temperatura vazduha bila je u Požegi 19,4 stepena, najviša u Negotinu 23,0 stepena, dok je u planinskim predelima bila od 12,0 na Kopaoniku do 16,1 stepen na Zlatiboru.

Najmanje tropskih dana u tom periodu bilo je u Valjevu i na Paliću sedam, a najviše u Negotinu 24.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage