Naslovna  |  Srbija  |  Advokati u obustavi rada zbog ubistva Ognjanovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

30. 07. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Beta/Tanjug

Advokati u obustavi rada zbog ubistva Ognjanovića

Advokati neće raditi ni hitne, pritvorske predmete, samo će dostavljati sudovima, tužilaštvima i drugim organima podneske i preduzimati one radnje koje su u vezi sa nastupanjem prekluzivnih rokova i zaštite maloletnika u slučajevima porodičnog nasilja.

Advokati u Srbiji od danas neće raditi sedam dana u znak protesta zbog ubistva advokata Dragoslava Ognjanovića i svih advokata i pripravnika ubijenih u prethodnim godinama, saopštila je Advokatska komora Srbije.

Pozvala je i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Republičko javno tužilaštvo i Ministarstvo pravde da formiraju poseban istražni tim, kojeg bi činili predstavnici tužilaštva, policije i advokature, a koji bi pratio i koordinisao preduzete aktivnosti na rasvetljavanju tog zločina.

-         Ovim protestom advokati Srbije skreću pažnju javnosti na rizik sa kojim se svakodnevno suočavaju u obavljanju svoje profesionalne delatnosti koja ima za cilj zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda i obezbeđenja funkcionisanja pravde, navodi se u saopštenju.


Komora zahteva i da državni organi odmah uključe sve raspoložive resurse kako bi ubistvo Ognjanovića bilo rasvetljeno, a učinioci privedeni pravdi.

Advokati tokom štrajka, kako se navodi u preporuci, neće pristupati na ročišta za glavne rasprave i pretrese, pred tužilaštva u istragama i postupcima pregovora oko primene oportuniteta ili sporazuma o krivici, organa uprave, javnih beležnika i privatnih izvršitelja ni u policiju u pretkrivičnim postupcima, osim u slučaju prijema rešenja o zadržavanju i saslušanja pred sudom povodom određivanja pritvora.

Tokom obustave rada advokati će dostavljati sudovima, tužilaštvima i drugim organima samo podneske i preduzimati one radnje koje su u vezi sa nastupanjem  prekluzivnih rokova i zaštite maloletnika u slučajevima porodičnog nasilja.

Podsetimo, Drgaoslav Ognjanović je ubijen juče na Novom Beogradu, dok je njegov sin ranjen. Ognjanović je bio u advokatskom timu nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, branio je Luku Bojovića i bio deo odbrane Đorđa Prelića osumnjičenog za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage