Naslovna  |  Srbija  |  Britanski izveštaj: Zapadnom Balkanu trebaće 50 godina do standarda EU
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

17. 07. 2018.

Autor: Politika/Tanjug Izvor: Politika/Tanjug

Britanski izveštaj: Zapadnom Balkanu trebaće 50 godina do standarda EU

Srbiji i ostalim državama Zapadnog Balkana biće potrebno 50 ili 60 godina da dostignu životni standard EU, navodi se u izveštaju britanskog Komiteta za spoljne poslove, koji je objavljen uoči nedavnog Samita u Londonu, preneo je Blic.

Srbiji i ostalim državama Zapadnog Balkana biće potrebno 50 ili 60 godina da dostignu životni standard EU, navodi se u izveštaju britanskog Komiteta za spoljne poslove, koji je objavljen uoči nedavnog Samita u Londonu, preneo je Blic.

Perspektiva šest zemalja Zapadnog Balkana kada je reč o članstvu u EU, u ovom izveštaju prilično je sumorna, a među brojnim preprekama se, osim „hronične ekonomske stagnacije” pominju i konstantni bilateralni sporovi i etnički konflikti.

„Zapadni Balkan je od nasilnih konflikta devedesetih godina prevazišao brojne probleme, ali tu se dobre vesti iz ovog regiona završavaju. On ostaje opterećen čitavim setom isprepletanih problema. Sve ovo ne može da se uzme zdravo za gotovo. Problemi su u međuvremenu pogoršani, a lokalne elite imaju interes da zadrže status kvo”, navodi se u izveštaju.

Marko Savković iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost, međutim, ne slaže se u potpunosti da će proći decenije do našegčlanstva i za Blic kaže da će ulazak Srbije u EU zavisiti od vodećih država Unije, a ne od Brisela.

„Problem je što Francuska i Nemačka nemaju zajednički stav po tom pitanju. Nije da se Manuel Makron protivi proširenju. On zapravo želi da se EU reformiše po francuskim principima, pa onda da se razgovara o prijemu novih članica. Proširenje u tom smislu može da bude žrtva. Mi i dalje imamo perspektivu da u 2025. budem ospremni za ulazak u EU i Vlada bi trebalo da se drži tog roka. Uostalom, sprovođenje reformi koje se traže u pregovaračkom procesu u interesu su našeg razvoja. Ne treba odustati”, rekao je Savković.

Srpski stručnjaci, inače, navode da su dramatične procene iz britanskog izveštaja da ćemo tek za 50 ili 60 godina dostići životni standard EU relane, ali i da nisu jedine. Pominju da prema izveštaju Svetske banke postoje još dve prognoze - optimistična po kojoj ćemo živeti kao građani EU za „samo” 40 godina i ona najcrnja po kojoj će se to dogoditi za čak 200 godina.

U izveštaju britanskog Komiteta konstatuje se i da je pre manje od 25 godina na Zapadnom Balkanu bio rat, kao i da se ovde dogodilo i „najekstremnije nasilje prema civilima u Evropi od okončanja Drugog svetskog rata”.

U tom dokumentu citira se Dimitar Bečev sa Univerziteta u Severnoj Karolini.

„Prevaziđeni su mnogi problemi koji su devedesetih godina doveli do nasilnih sukoba, ali tu se završava dobra vest. Situaciju na Zapadnom Balkanu i dalje otežavaju bilateralni sporovi, etnički konflikti”, naveo je Bečev.

Takođe, u britanskom izveštaju govori se i o ne tako velikoj popularnosti proširenja EU među građanima u državama članicama.

Timoti Les, direktor agencije Nova Evropa iz Kembridža, pominje da 39 odsto građana podržava prijem novih članica, dok se 49 odsto njih tome apsolutno protivi.

„Sudeći po trenutnoj putanji, Zapadnom Balkanu trebaće decenije da se pridruže EU”, ocenio je Les. (Tanjug)

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage