Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

13. 06. 2018. Beograd

Autor: Radio Luna/b29 Izvor: b92

Za dualno obrazovanje 10 novih profila

Rečeno je da će u oko 600 kompanija širom Srbije biti realizovano 30 obrazovnih profila

Učenicima u Srbiji će od septembra biti ponuđeno 10 novih obrazovnih profila po dualnom modelu obrazovanja.

Na mejdunarodnoj konferenciji Učenje kroz rad: put ka mogućnostima, rečeno je da će u oko 600 kompanija širom Srbije biti realizovano 30 obrazovnih profila.

Mirjana Kovačević rukovodilac Centra za edukaciju Privredne komore Srbije je rekla da je u prethodnoj školskoj godini model dualnog obrazovanja obuhvatio 3.000 učenika, 19 obrazovnih porfila, 60 škola u 40 gradova i 200 kompanija. 

Kovačević je navela da je po poslednjim podacima više od 1.200 kompanja potpisalo izjavu o nameri čvrste saradnje sa školama u realizaciji dualnog modela obrazovanja, ali da je pozitivnu ocenu dobilo oko 600 kompanija koje posluju u 52 opštine i grada.  

Kovačević dodaje da je prva generacija đaka 2016. godine završila obrazovanje po modelu dulanog obrazovanja i da se većina zaposlila u kompanijama u kojima su realizovali učenje kroz rad. 

Analiza koju je PKS uradila u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje je pokazala da privreda i dalje ima izražene potrebe za kvalifikovanom radnom snagom određenih porfila, ali da i dalje na tržištu rada tih porfila nema, navodi Kovačević.

Prema njenim rečima, privrednici i dalje smatraju da mladi po završetku stručnih škola nemaju funkcionalno i upotrebljivo znanje, a činjenica je da bez nekog prethodnog radnog iskustva mladi teško mogu i doći do posla, dok preduzetništvo i dalje mnogi smatraju avanturom i rizikom i uglavnom se ne usuđuju da pokrenu sopstevni posao. 

Kovačević je dodala da je anketa takođe skrenula pažnu na velike potrebe privrede i za funkcionalnim i primenjivim znanjima i visoko obrazovanih kadrova i rekla da je dualni model obrazovanja u interesu svih, i privrede i obrazovnih isntitucija, ali pre svega u interesu mladih ljudi.

-  I dalje postoje predrasude o modelu dualnog obrazovanja među kojima su da se kroz taj model mladi mogu školovati samo za zanatska zanimanja, da se narušavaju dečija prava i da se njime onemogućavaju deca da napreduju i uče, naglašava Kovačević i dodaje da đaci dematuju ove predsrasude time što se već u prvom upisnom roku u junu, kada biraju srednje škole u kojima će nastaviti obrazovanje, opredeljuju uglavnom za dualne obrazovne profile.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage