Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

12. 06. 2018.

Autor: Radio Luna/Novosti Izvor: Novosti

Veći broj studenata nego slobodnih mesta

Na Univerzitetu u Beogradu prošle godine se, za 15.107 mesta, prijavilo 20.536 kandidata, a upisano je 13.821 pa je posle tri upisna roka ostalo 1.478 slobodnih mesta

Mnogo je više zainteresovanih učenika nego mesta na traženim studijama. Konkurencija je najveća na IT smerovima i na stomatologiji, dok na društvenim naukama nema gužve.

Najveća gužva prošle godine bila je za upis na Stomatološki fakultet i na smer Psihologija na Filozofskom fakultetu-po tri kandidata na jedno mesto. Na Elektrotehničkom fakultetu bilo je potrebno najviše bodova za upis, gde je devet kandidata na vrhu liste smera Softversko inženjerstvo imalo sto bodova, dok su na smeru za elektrotehniku i računarstvo maksimalan učinak ostvarila čak 34 brucoša.

Na stomatologiji je bilo tri puta više kandidata nego slobodnih mesta - 747 prijavljenih, a 239 primljenih. Na psihologiji se 240 maturanata borilo za 84 indeksa. Slično interesovanje bilo je i na Fakultetu organizacionih nauka, Medicinskom i Matematičkom fakultetu. Upisni trend sličan je u poslednjih nekoliko godina, pa prošlogodišnji podaci sa Univerziteta u Beogradu mogu da budu dragoceni ovogodišnjim maturantima koji nameravaju da školovanje nastave na njemu.

Najviše slobodnih mesta za drugi upisni krug ostalo je na većini društvenih fakulteta.

Iz godine u godinu smanjuje se broj prijavljenih i upisanih, a povećava se broj nepodeljenih indeksa. Razlika je velika između broja prijavljenih i primljenih zbog toga što mnogi srednjoškolci prijemni polažu na dva, pa i na tri fakulteta.

Među visokim strukovnim školama u glavnom gradu najteže je prošle godine bilo upisati Visoku zdravstvenu školu, gde je na većini smerova bilo duplo više kandidata nego slobodnih mesta. Na Visokoj školi za informacione i komunikacione tehnologije poslednji na listi za studije o trošku države imao je 94 boda, a za samofinansirajuće studije 90 bodova.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage