Naslovna  |  Srbija  |  Građani imaju pravo da budu konsultovani prilikom donošenja odluka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

11. 06. 2018. Beč

Autor: Radio Luna Izvor: Beta

Građani imaju pravo da budu konsultovani prilikom donošenja odluka

Prema rečima stručnjaka za reformu javne uprave i borbu protiv korupcije, pokazalo se da su odluke čije je donošenje inspirisala javnost bolje prihvaćene medju gradjanima

Radu Cotici stručnjak za reformu javne uprave i borbu protiv korupcije u Savetu za regionalnu saradnju (RCC) izjavio je u Beču da gradjani imaju prava, a čak i obavezu da učestvuju u procesu donošenja odluka, prenosi Beta.

Cotici je na regionalnoj konferenciji o učešću javnosti u procesu političkog odlučivanja, za agenciju Beta, rekao  da odluke koje su donete na način koji uključuje javnost uživaju više poverenja, odnosno da vlade time stiču veće poverenje svojih grajana.

Cotici je naveo da je nedavno istraživanje javnog mnjenja o učešću gradjana u donošenju odluka pokazalo da trećina gradjana uopšte nije zainteresovana za taj proces, a polovina se jednostavno ne uključuje i dodao da su se okupili da vide šta vlade mogu da urade da bi doprli do srca i uma gradjana.

Istakao je da bi rešenje moglo da bude javna kampanja i bolje informisanje gradjana o tome da oni imaju pravo, ali i obavezu da budu konsultovani u tom procesu.

Zorana Gajić predstavnica Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA) kaže da je uključivanje javnosti u proces donošenja politika i zakonodavni proces jedan od najsnažnijih alata za demokratizaciju političkog odlučivanja i dodala, za agenciju Beta, da je ključno da se u taj proces uključe gradjani, ali i akademska zajednica, biznis i poslovne asocijacije, kao i organizacije civilnog društva.

Prema njenim rečima, učešće javnosti obezbedjuje da kvalitet politika i zakona olakša njihovu primenu. Gajić je dodala i da vlade zemalja Zapadnog Balkana često odlučuju da se odredjeni propisi donose po hitnoj proceduri, što znači da u tom slučaju javne konsultacije nisu obavezne.

Konferenciju su organizovali Savet za regionalnu saradnju (RCC), zajedno sa Regionalnom školom za javnu upravu (ReSPA) i Centrom za istraživanje javne uprave (KDZ) Austrije u nastojanju da se podigne svest o regionalnim standardima u oblasti učešća javnosti u procesima kreiranja politika na Zapadnom Balkanu, piše Beta.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage