Naslovna  |  Srbija  |  Dejanović: Svaka druga žena da ima troje dece
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

07. 06. 2018. Beograd

Autor: Radio Luna Izvor: Tanjug

Dejanović: Svaka druga žena da ima troje dece

Od 2001. do 2015. godine u Srbiji pola miliona stanovnika manje, a smanjuje se i broj žena u godinama kada rađaju

Slavica Đukić Dejanović ministarka bez portfelja zadužena za demografsku politiku rekla je da je potrebno da skoro svaka druga žena ima troje dece bismo obnovili stanovništvo u Srbiji, piše Tanjug.

Ona je navela da je od 2001. do 2015. godine u Srbiji pola miliona stanovnika manje, da se smanjuje i broj žena u godinama kada rađaju, kao i da je prosečna starost majke pri rođenju prvog deteta u Srbiji je podignuta i iznosi 28,3 godine.

Na predavanju Kulturološki aspekti biomedicinski potpomognute oplodnje u Srbiji koje je održala u okviru simpozijuma o biomarkerima – Serbis 2018, Dejanovićeva je istakla da je, da bismo obnovili stanovništvo, potrebno da ostanemo na ovom broju, koji je već sada niži od sedam miliona i u tom slučaju bi trebalo da žene imaju jedno dete njih 11 odsto, dvoje dece 44 odsto žena, a 45 odsto žena troje dece.

-     Ono dete koje se rodi iz biomedicinske potpomognute oplodnje potpuno je isto kao i ono koje se rodi na prirodan način, izjavila je ministarka.

Naglasila je da je za bolju demografsku budućnost izuzetno značajan timski rad, kao i psihološka podrška onim ljudima koji su opredeljuju na lečenje neplodnosti. Ministarka je istakla da u Srbiji 300.000 parova, ima problem da žele da postanu roditelji, a to ne mogu.

Država je, kako kaže, napravila strategiju za podsticanje rađanja, koja podrazumeva i finansijsku podršku podizanja deteta, usklađivanje rada i roditeljstva, mnogo više znanja u domenu populacione politike i reproduktivnog zdravlja, ali pre svega podrška materinstvu i jačanju partnerstva.

Ministarka je najavila da će uskoro u skupštinsku proceduru doći i predlog o dopuni Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, koji podrazumeva da oni roditelji koji su dobili dete na taj način imaju mogućnost da na isti način o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje uđu ponovo u iste postupke.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage