Naslovna  |  Srbija  |  Studiranje u Srbiji postaje privilegija bogatih i srednje klase
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

01. 06. 2018. Beograd

Autor: Radio Luna Izvor: Beta

Studiranje u Srbiji postaje privilegija bogatih i srednje klase

Prema rečima koordinatora istraživanja za Univerzitet u Beogradu, više od 50 odsto studenata živi kod roditelja, 40 odsto iznajmljuje smeštaj, a 10 odsto studenata živi u domovima

Istaživanje u okviru projekta Eurostudent predstavljeno je danas, a rezultati istraživanja pokazuju da prosečni student u Srbiji ima 23 godine, ženskog je pola, ne radi tokom studiranja, živi sa roditeljima, mesečni troškovi su joj 34.000 dinara i potpuno finansijski zavisi od roditelja, navode sa Bete.

Dragan Stanojević koordinator istraživanja za Univerzitet u Beogradu rekao je za Betu da je istraživanje sprovedeno na reprezentativnom uzorku studenata svih državnih i privatnih fakulteta i na svim univerzitetima u Srbiji.


Stanojević je dodao da, u odnosu na studente u Evropi, studenti iz Srbje nemaju priliku da rade tokom studija. On je, za Betu, naglasio, da je razlog to što je sistem obrazovanja u Srbiji takav da ne dozvoljava rad tokom studiranja, budući da su prisustva na predavanjima i vežbama na fakultetima obavezna, a drugi problem je što naše tržište rada nema fleksibilno radno vreme niti poslove na kojima bi mogli studenti da rade.

Istraživanje Eurostudent sprovodi se u Evropi svake druge godine.

Istraživanje je sproveo Univerzitet u Beogradu, a rezultate je predstavio HERE tim u saradnji sa Fondacijom Tempus.

https://beta.rs/vesti/drustvo-vesti-srbija/90712-istrazivanje-studiranje-u-srbiji-postaje-privilegija-bogatih-i-srednje-klase

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage