Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

17. 05. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna/Alo

Danas je Spasovdan

Vaznesenje je jedan od deset praznika posvećenih Hristu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas praznik posvećen Vaznesenju Gospodnjem, u narodu poznat kao Spasovdan.

Vaznesenje je jedan od deset praznika posvećenih Hristu, a svi ti praznici odslikavaju život Isusa Hrista i podsećaju na neke od prelomnih trenutaka u njegovom ovozemaljskom životu. Obeležava se četrdeset dana posle Uskrsa.

Prema hrišćanskom verovanju, vaskrsenjem je Hristos pokazao da je jači od smrti i četrdeset dana kasnije njegovi su se učenici nalazili za trpezom.

Spasovdan je slava manastira Dečani i grada Beograda  Tog dana je 1403. godine despot Stefan Lazarević Beograd proglasio prestonicom Srbije. Tada su ustanovljeni i gradski grb i zastava. Proslava gradske slave prekinuta je 1947. godine, a kao slava Beograda ponovo se slavi od 1992. godine.

Koliki je značaj Spasovdana govori podatak da je najstariji istorijsko-pravni dokument srpske srednjovekovne države, Dušanov zakonik, obnarodovan na Spasovdan, 1349. godine.

Mnogi običaji o Spasovdanu sačuvani su još od prethrišćanskih vremena. Bio je to praznik koliko ratara, toliko i stočara. Prema narodnim običajima, na Spasovdan se ne radi težak posao, pošto je veliki praznik koji, prema verovanju, može da spasi kuću od nevolje, a decu od bolesti.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage