Naslovna  |  Srbija  |  Manjak novca usporava pripreme SRB za otvaranje Poglavlja 27
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

15. 05. 2018. Beograd

Autor: Radio Luna/Tanjug Izvor: Tanjug/Beta

Manjak novca usporava pripreme SRB za otvaranje Poglavlja 27

Trivan: Sav novac od naplate zelenih taksi da uđe u Zeleni fond

Srbija nije ostvarila napredak u pripremama za otvaranje Poglavlja 27, a životna sredina nije prioritet Vlade Srbije što pokazuje princip finansiranja ove oblasti, ključni je zaključak najnovijeg Izveštaja o (ne)napretku Koalicije 27.

U petom godišnjem izveštaju organizacija civilnog društva se podvlači da svi aspekti životne sredine u Srbiji zahtevaju daleko više ulaganja nego što je, kako se navodi, predviđeno aktuelnim buddzetom iz kojeg se izdvaja 0,5 odsto.

Kao jednu od ključnih prepreka za napredak u pripremama za pregovore o članstvu u EU koji se odnosi na poglavlje 27, predstavnica regionalne kancelarije Svetske organizacije za prirodu WWF Duška Dimović je navela neodgovarajuću saradnju između sektora.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kaže da je u oblasti životne sredine ostvaren evidentan napredak u poslednjih godinu dana u tehničkom i organizacionom smislu, ali ističe da je resorno ministarstvo treba da se izbori sa nerazumevanjem u vezi sa načinom finansiranja svih segmenata životne sredine.

Dodao je da će sa Ministarstvom finansija biti razgovarano o izradi novog budžeta i da sav novac prikupljen od naplate zelenih taksi uđe u Zeleni fond.

Izveštaj Koalicije 27 obuhvata oblasti zagađenja vazduha, upravljanje otpadom, zagađenje voda, zaštitu prirode, uravljanje hemikalijama, industrijska zagađenja, buku i klimatske promene.

Predstavljanju izveštaja su prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija i Ministarstva zaštite životne sredine.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage